Ανελέητος συνδικαλιστικός πόλεμος

ανελέητος-συνδικαλιστικός-πόλεμος-192122

Δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, που εκτιμούν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριακών διαδικασιών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 25 του μηνός σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Οι αντίστοιχες διαδικασίες πριν από έναν χρόνο κατέληξαν σε ναυάγιο, ενώ όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στη Ρόδο, όπου έπεσε ξύλο μεταξύ συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ και συναδέλφων τους του ΠΑΜΕ, αμαύρωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα και το βύθισαν ακόμη περισσότερο στην απαξία.

Από τον περασμένο χρόνο η ΓΣΕΕ παραμένει ακέφαλη και κατά συνέπεια ανήμπορη να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα αρνητικά δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται διαρκώς στην αγορά εργασίας και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι τραμπουκισμοί στις προηγηθείσες συνεδριακές διαδικασίες και τα μετέπειτα νομικά κωλύματα κατέστησαν στην ουσία ανενεργή την πιο σημαντική συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας και άφησαν εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εικόνες ντροπής με τους κρανοφόρους και τους ροπαλοφόρους να εισβάλλουν σε ξενοδοχεία και να συμπλέκονται με συνδικαλιστές, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και οι εκφράσεις πεζοδρομίου, που εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν, κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στην τρωθείσα αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος και απέτρεψαν πολλούς εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση τους στην πρόσφατη απεργία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Στη δεδομένη απροθυμία των εργαζομένων να αντιδράσουν σε νομοθετήματα, που επιδεινώνουν την καθημερινότητά τους, ήρθαν να προστεθούν οι θλιβερές εικόνες των επεισοδίων, που παραπέμπουν σε συμπλοκές ανεγκέφαλων χούλιγκαν, οι οποίοι προσπαθούν να εξοντώσουν τον αντίπαλο για λόγους, που μόνο η περιορισμένη νοημοσύνη τους μπορεί να εξηγήσει.

Οι χουλιγκανισμοί και οι τραμπουκισμοί δεν έχουν καμία θέση στον συνδικαλισμό. Οι δυνάμεις, που ενεργούν με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, ώστε να επαναλαμβάνουν τις άθλιες πρακτικές τους. Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές πρέπει να διευθετούνται πολιτισμένα, με δημοκρατικές διαδικασίες στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και όχι με ρόπαλα.

Εκτός και αν απώτερος στόχος των τραμπούκων είναι η πλήρης διάλυση του θεσμού και η συγκρότηση περιθωριακών ομάδων, οι οποίες θα δρουν ανεξέλεγκτα και θα επιβάλλουν τις απόψεις τους με πρακτικές βίας και τρομοκρατίας. Το ερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η παρουσία του πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μετά τις περυσινές αθλιότητες.

Το κλίμα, ωστόσο, που καλλιεργείται τα τελευταία 24ωρα προκαλεί έντονη ανησυχία για τα όσα μπορούν να συμβούν στο συνέδριο της ερχόμενης Τρίτης. Θα αποτελούσαν πραγματικά το τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού πιθανά παρατράγουδα μεταξύ συνδικαλιστών ενώπιον του πρωθυπουργού της χώρας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου