Μοχλός ανάπτυξης

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-15, 17:40:24
Μοχλός ανάπτυξης

Τον σημαντικότερο και μοναδικό αυτή τη στιγμή μοχλό ανάπτυξης για τον Βόλο αποτελεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η υπουργική έγκριση για τη σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναφορικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας, απλά επιβεβαίωσε την εκτίμηση.

Το Πανεπιστήμιο, εκτός από την παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασης στους φοιτητές, ενισχύει οικονομικά την πόλη, μέσω της παρουσίας άνω των 10.000 φοιτητών κάθε χρόνο, αποτελεί φορέα πολιτισμού και παράλληλα προσδίδει προστιθέμενη αξία στην οικονομική δραστηριότητα του Βόλου.

Είναι, ίσως, ο μοναδικός φορέας, που συμβάλλει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, με την υλοποίηση δράσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ακαδημαϊκής δραστηριότητας και την επίτευξη του κορυφαίου στόχου της εξωστρέφειας.

Τα έργα, που ήδη υλοποιούνται για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η εξελισσόμενη εργολαβία για την ανακατασκευή του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης και αυτή που αρχίζει μέχρι το καλοκαίρι για την ανέγερση των νέων κτιριακών υποδομών της Πολυτεχνικής Σχολής ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Προχθές υπεγράφη η ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας, έργο ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ.

Η περίπτωση του ακινήτου της Βαμβακουργίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σωστού σχεδιασμού, που βασίστηκε σε τεκμηριωμένες μελέτες, κατάλληλα αντανακλαστικά από την κεντρική εξουσία και ταχύτατες διαδικασίες ως προς την ολοκλήρωση της απαιτούμενης προεργασίας, μέχρι τη στιγμή υπογραφής της σύμπραξης.

Οι υπουργοί της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, που χειρίστηκαν το θέμα και συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα, λειτούργησαν με ασυνήθιστα, για τα ελληνικά δεδομένα, γρήγορες ταχύτητες. Σχεδόν υποδειγματικά. Η δε επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύμπραξη με ιδιώτες, εξασφαλίζει ότι το έργο θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί χωρίς απρόοπτα και καθυστερήσεις. Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση και την παράδοσή του, τα δύο χρόνια, που έχουν τεθεί ως χρονοδιάγραμμα, είναι υπεραρκετός χρόνος, προκειμένου να περατωθούν οι εργασίες και να αποκτήσει επιτέλους ο Βόλος ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό campus.

Τα οφέλη για τη Νέα Ιωνία θα είναι τεράστια, ενώ η αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών και η δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης του ακαδημαϊκού έργου θα αποτελέσουν την προστιθέμενη αξία από την υλοποίηση του οράματος κορυφαίων πανεπιστημιακών στελεχών, όπως ο καθηγητής Γιώργος Πετράκος.

Η περίπτωση της Βαμβακουργίας δείχνει τον δρόμο για ανάλογες επενδύσεις εντός και εκτός ακαδημαϊκού πλαισίου. Αρκεί η κεντρική εξουσία να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο της για επιστροφή στην ανάπτυξη με δράσεις, οι οποίες προϋποθέτουν την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας και περιλαμβάνουν την εμπλοκή του ευκίνητου και αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=