Το μετέωρο βήμα της δημόσιας υγείας

το-μετέωρο-βήμα-της-δημόσιας-υγείας-199203

Το κλίμα για τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στις τάξεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι κάτι παραπάνω από βαρύ, μετά και τη δημόσια τοποθέτησή του περί ιδιωτικοποίησης των Νοσοκομείων. Ούτε καν η ανακοίνωση για τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει τις κλινικές και τα τμήματα των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, δεν μπορεί να βελτιώσει το κλίμα και να ρίξει τους τόνους της σκληρής κριτικής, την οποία ασκούν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στον Φ. Σερέτη.

Πολύ δε περισσότερο όταν διαπιστώνεται ότι σε περιπτώσεις Νοσοκομείων, όπως αυτό του Βόλου, ο αριθμός των μόνιμων θέσεων που προκηρύχθηκαν είναι μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη προκήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2019. Δεν είναι μόνο, δηλαδή, ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη έξι μήνες, τουλάχιστον, μέχρι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέοι γιατροί, αλλά προκύπτει «ψαλίδισμα» θέσεων και ειδικοτήτων.

Πάλι δεν προβλέπεται για το Αχιλλοπούλειο πρόσληψη μόνιμου οφθαλμιάτρου, όπως επίσης και παιδοχειρουργού. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη ειδικότητα, οι ανάγκες θα καλύπτονται από επικουρικό ιατρικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά, όμως, στην ειδικότητα του παιδοχειρουργού το τεράστιο κενό, το οποίο προέκυψε μετά τη συνταξιοδότηση δύο πολύπειρων χειρουργών, όπως οι κ.κ. Ζιάμας και Εξαρχος που αναλάμβαναν περιστατικά παιδοχειρουργικής, καθώς και από την αποχώρηση του κ. Λιούπη, που εξελέγη βουλευτής της ΝΔ, παραμένει και διευρύνεται.

Πλέον οι ανάγκες θα καλύπτονται μόνο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία ενός μικρού παιδιού, που κινδυνεύει και πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Ακόμη και ζήτημα αναζήτησης ποινικών ευθυνών θέτουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, με αφορμή τη συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη. Ο δε πρόεδρος της Ενωσης αναρωτιέται αν στο υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ θεωρούν τα παιδιά της Μαγνησίας παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Το θέμα της έλλειψης παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Βόλου είχε θίξει προ ημερών με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, χωρίς, όπως φάνηκε από την προκήρυξη των 14 μόνιμων θέσεων γιατρών για το Αχιλλοπούλειο, να ιδρώσει κάποιο κυβερνητικό αφτί. Κατά τα άλλα, η σχετική διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, όταν, δηλαδή, θα έχουν αποχωρήσει κι άλλοι γιατροί από το Νοσοκομείο Βόλου, όταν οι αντοχές των υπολοίπων συναδέλφων τους θα έχουν σχεδόν εξαντληθεί και όταν οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αν, ωστόσο, η διαδικασία, που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, είχε συνεχιστεί από τη ΝΔ, σήμερα το Αχιλλοπούλειο θα είχε περισσότερους γιατρούς και, το πιο σημαντικό, θα καλύπτονταν οι ανάγκες από μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών ειδικοτήτων. Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθυστέρησε ένα ολόκληρο εξάμηνο να «τρέξει» τις διαδικασίες των προσλήψεων και στο τέλος ανακοίνωσε κουτσουρεμένο σχεδιασμό, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει όσους την καταγγέλλουν ότι μεθοδεύει με σταθερά βήματα την απαξίωση της δημόσιας υγείας, προτού την εκχωρήσει στους ιδιώτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου