Αποδυναμωμένο αγροτικό μέτωπο μπροστά σε προβλήματα που χρονίζουν

αποδυναμωμένο-αγροτικό-μέτωπο-μπροσ-201967

Σχεδόν ίδιο με το διεκδικητικό πλαίσιο των περσινών κινητοποιήσεων των αγροτών του Πηλίου είναι και το φετινό. Το υψηλότατο κόστος παραγωγής και η ασυνέπεια της πολιτείας ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές, τις οποίες υπέστησαν οι καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεσπόζουν και τη φετινή χρονιά στη λίστα αιτημάτων των αγροτών.

Φέτος προστέθηκαν και αιτήματα, που αφορούν στις υποδομές ή καλύτερα σε ό,τι έχει απομείνει από τις υποδομές στο οδικό δίκτυο και το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Τα ζητήματα έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή, χωρίς, όμως, να δοθούν επαρκείς και αποτελεσματικές λύσεις.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζονται μέχρι να προκύψει η πρώτη θεομηνία. Μετά πάλι από την αρχή. Τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς ούτε αντιμετωπίστηκαν ποτέ, ούτε πρόκειται να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Υγείας.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αγρότες περιοχών όπως η Ζαγορά και ειδικά οι νέοι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Ηδη η διαρροή πληθυσμού προς την πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι μεγάλη, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και οι προϋποθέσεις, ώστε να παραμείνει στο χωριό του ένας νέος άνθρωπος.

Η κεντρική εξουσία αδιαφορεί προκλητικά και η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού παρεμβαίνει στο μέτρο του δυνατού για την επίλυση κάποιων προβλημάτων σε ό,τι αφορά σε υποτυπώδεις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, ωστόσο δεν αρκεί για να αποτραπεί η φυγή των νέων από τα χωριά τους. Το φαινόμενο λαμβάνει κάθε χρόνο μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ όσο περνά ο καιρός και δεν δίνονται λύσεις, τόσο λιγοστεύει ο πληθυσμός στην περιφέρεια.

Απέναντί τους, όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο τους, δεν έχουν μόνο την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας ως προς την επίλυση βασικών προβλημάτων, όπως οι μετακινήσεις και η ιατρική κάλυψη. Οι αγρότες περιοχών, όπως το Ανατολικό και το Νότιο Πήλιο, καλούνται να αντιμετωπίσουν την απροθυμία της πολιτείας να δώσει λύσεις ή έστω να αμβλύνει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Κάθε χρόνο οι αγρότες προσπαθούν να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν με το ίδιο σχεδόν διεκδικητικό πλαίσιο. Κάθε χρόνο συντάσσονται ψηφίσματα, που υποβάλλονται στη συνέχεια στο αρμόδιο υπουργείο για να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που οι κινητοποιήσεις των αγροτών υποβαθμίζονται ως προς τη μαζικότητα και τον δυναμισμό τους, η πίεση, που ασκείται στην κεντρική εξουσία, είναι σχεδόν ανεπαίσθητη.

Κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή στο Καράβωμα, όπου συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα, είναι αντιστρόφως ανάλογες του μεγέθους των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου