Υποσχέσεις χωρίς ουσία

υποσχέσεις-χωρίς-ουσία-203160

Μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσαν να εκλάβουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την οικονομική στήριξη των Νοσοκομείων με ειδικό μπόνους και την ανταμοιβή των γιατρών και των νοσηλευτών με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αφορά στην πρόθεση του υπουργείου να επιβραβεύσει τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας, δηλαδή τα Νοσοκομεία που θα εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης, αν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας είχαν απέναντί τους πολιτικούς ιθύνοντες, οι οποίοι έχουν τη διάθεση και τον προγραμματισμό να αμβλύνουν τα σημερινά προβλήματα και να αναβαθμίσουν ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Από τη στιγμή που και η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εγκαταλείψει στη μοίρα του το σύστημα και αρκείται μόνο στις υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού, δεν είναι δυνατόν να πάρουν στα σοβαρά οι γιατροί και οι νοσηλευτές ανάλογες ειδήσεις.

Δεν είναι δυνατό να σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας τη χορήγηση μπόνους στα Νοσοκομεία για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς να έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες λύσεις στο εκρηκτικό πρόβλημα της υποστελέχωσης. Δεν είναι δυνατό να υπόσχεται το υπουργείο ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους οι άνθρωποι, που κρατούν όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας.

Ας σταθούμε στην πιο απλή παράμετρο του επίμαχου σχεδιασμού. Αν υποθέσουμε ότι Νοσοκομείο βραβεύεται για το επίπεδο των υπηρεσιών του και το προσωπικό του λαμβάνει το μπόνους των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πώς θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές την επιβράβευση, από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους, λόγω ελλείψεων προσωπικού; Στο Νοσοκομείο Βόλου δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν, ούτε να απεργήσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές εξαιτίας της υποστελέχωσης. Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο θα παρακολουθήσουν;

Με άλλα λόγια, αν δεν καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά με τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμων προσλήψεων, κανένας σχεδιασμός για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, πληθαίνουν οι δηλώσεις και οι επίσημες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων, που διόρισε η ΝΔ σε θέσεις κλειδιά του δημόσιου συστήματος υγείας, αναφορικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις Νοσοκομείων.

Απαντες αντιλαμβάνονται ότι η πραγματική αιτία για το «πάγωμα» των προσλήψεων, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι το σχέδιο της ΝΔ για ιδιωτικοποιήσεις. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα φληναφήματα περί χορήγησης κινήτρων στα Νοσοκομεία για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και ας πουν την αλήθεια στους άμεσα ενδιαφερόμενους, που κοντεύουν να καταρρεύσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου