Αμετανόητοι λαϊκιστές

αμετανόητοι-λαϊκιστές-208073

Η πρώην κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να αυξήσει τους μισθούς πολύ νωρίτερα και δεν το έπραξε. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κύριο μέλημά της ήταν η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που επανέρχεται στην επικαιρότητα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό για αυξήσεις κοντά στο 5%, ίσως και από το 2020, μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε σημείο τριβής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η μεν κυβερνητική πλευρά εκτιμά ότι με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις οι εργαζόμενοι, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα πάρουν οικονομική ανάσα, η δε πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη, αντιπροτείνει ποσοστά αυξήσεων της τάξης του 15% μέχρι το 2021.

Ως γνήσιος εκφραστής των λαϊκιστικών τακτικισμών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυξήσεις, που η δική του κυβέρνηση δεν τόλμησε καν να σκεφτεί στα τέσσερα από τα πέντε χρόνια που ήταν στο τιμόνι της εξουσίας. Οι αυξήσεις, που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν απόλυτα συνδεμένες με την προεκλογική περίοδο.

Σε απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα, το οποίο είχε διαμορφωθεί εκείνο το χρονικό διάστημα, η πρώην κυβέρνηση νομοθέτησε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του 11%, που ωστόσο δεν επηρέασαν την έκβαση των βουλευτικών εκλογών.

Η πρώην κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να αυξήσει τους μισθούς πολύ νωρίτερα και δεν το έπραξε. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κύριο μέλημά της ήταν η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την πλήρη καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η καθήλωση των μισθών στα εξευτελιστικά επίπεδα, που επέβαλαν οι δανειστές.

Ο νόμος, που χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό πέρυσι τέτοια εποχή, θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί δύο χρόνια πριν. Ετσι, τα σημερινά δεδομένα θα ήταν τελείως διαφορετικά και τα επίπεδα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα πολύ καλύτερα. Η χώρα μας δεν θα κατατασσόταν στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά στους μισθούς των εργαζομένων, ούτε θα ετίθετο σήμερα θέμα πλειοδοσίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα προτείνει μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το μείζον για τους εργαζόμενους είναι πως τόσο η νυν κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη δεν έχουν την πραγματική βούληση να αλλάξουν ουσιαστικά τους κανόνες στην αγορά εργασίας. Αμφότερες κρύβονται πίσω από τους νόμους, που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν υπέρμαχοι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, στην ουσία κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η μεν κυβέρνηση υποσχόμενη αυξήσεις ψίχουλα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση προτείνοντας αντίστοιχες, που δεν μπορούν να ισχύσουν στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον, για το οποίο φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Η δε απόπειρά της να «στριμώξει» πολιτικά την κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να κάνει καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων και την άφησε να πάει χαμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου