Εωλες διαβεβαιώσεις

εωλες-διαβεβαιώσεις-210939

Τα αρμόδια όργανα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι διαθέτουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά, καλύπτοντας τις επόμενες εβδομάδες τα περισσότερα από τα υφιστάμενα κενά στα Νοσοκομεία της χώρας.

Το υποστελεχωμένο και απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας καλείται να διαχειριστεί έκτακτη κατάσταση και να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο συναγερμό, τον οποίο έχουν σημάνει οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς, με αφορμή την επιδημία του νέου κορονοϊού. Τα Νοσοκομεία της χώρας, όπου οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις, τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας. Το εναπομείναν προσωπικό καλείται να αντιμετωπίσει επικίνδυνη κατάσταση, χωρίς το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Η κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 24ωρα με τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και τις ανακοινώσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για ετοιμότητα και κατάλληλη προετοιμασία, αναφορικά με τη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων, απομένει να αποδειχτούν στην πράξη.

Αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία «στενάζουν» εξαιτίας της υποστελέχωσης. Γιατροί και νοσηλευτές καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Το ίδιο προσωπικό καλείται τώρα να ανταποκριθεί σε έκτακτη κατάσταση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χώρες με πιο αναβαθμισμένες δημόσιες υποδομές υγείας.

Αν πραγματικά το αρμόδιο υπουργείο εννοεί όσα ανακοινώνει περί πλήρους ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας, αν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής του ηγεσίας προς τους πολίτες να μην ανησυχούν και να μην πανικοβάλλονται, τότε πρέπει άμεσα να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του ισχύοντος συστήματος διορισμών.

Τα αρμόδια όργανα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι διαθέτουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά, καλύπτοντας τις επόμενες εβδομάδες τα περισσότερα από τα υφιστάμενα κενά στα Νοσοκομεία της χώρας. Ετσι κι αλλιώς έχουν εξαγγελθεί πάνω από 2.000 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Ας επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, που, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Στις έκτακτες καταστάσεις απαιτούνται δραστικά μέτρα. Η χώρα μας είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί ενώπιον έκτακτης κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και τα επόμενα 24ωρα. Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να κληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει πιθανή εκδήλωση κρουσμάτων τού ιδιαίτερα μεταδιδόμενου νέου κορονοïού, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό.

Τα προηγούμενα χρόνια με την έξαρση της εποχικής γρίπης αναδείχτηκε η «γύμνια» του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεκάδες κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας των Νοσοκομείων δεν κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Φέτος έρχεται να προστεθεί η ανησυχία για τον νέο κορονοϊό, που δεν θα αργήσει να περάσει τα σύνορα της χώρας μας. Είναι, λοιπόν, στο χέρι του υπουργείου Υγείας να αποδείξει αν όντως μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, οι πολίτες κάθε άλλο παρά ασφαλείς αισθάνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου