Οριακή κατάσταση

οριακή-κατάσταση-212318

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει σχέδιο για την εξασφάλιση λειτουργικού συστήματος δημόσιας υγείας, που θα καλύπτει όλους τους πολίτες. Για να εφαρμοστεί το σχέδιο, απαιτείται, πρωτίστως, η κάλυψη των υφιστάμενων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό

Μετά και τη συνάντηση των εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου και των νοσοκομειακών γιατρών με τους βουλευτές του νομού, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για το υπουργείο Υγείας. Η αβελτηρία ως προς την επίλυση του μείζονος προβλήματος υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πριν τη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, οι πολιτικοί ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου είχαν ενημερωθεί για την οριακή κατάσταση στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα, από τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε στον Αλ. Μειϊκόπουλο και την Κατερίνα Παπανάτσιου.

Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδιαφορία εκ μέρους του υπουργού Βασίλη Κικίλια. Οι βουλευτές της Μαγνησίας ενώνουν τις φωνές τους με τους εκπροσώπους των γιατρών, που κρούουν από το περασμένο καλοκαίρι καμπανάκι κινδύνου για το Αχιλλοπούλειο.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας έχουν επιδείξει τεράστια ολιγωρία στο θέμα της στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων. Μπορεί ο Β. Κικίλιας να έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, με σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει σχεδόν ανύπαρκτο τους έξι μήνες, που η ΝΔ βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Το χάος, που παρέλαβαν από τους προηγούμενους, σε ό,τι αφορά στα κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παραμένει και διευρύνεται όσο περνά ο καιρός, ενώ συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσοκομεία ιατρικά στελέχη είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε ένταξης στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν και στον κλάδο των νοσηλευτών, με το εναπομείναν προσωπικό να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει σχέδιο για την εξασφάλιση λειτουργικού συστήματος δημόσιας υγείας, που θα καλύπτει όλους τους πολίτες. Για να εφαρμοστεί το σχέδιο απαιτείται, πρωτίστως, η κάλυψη των υφιστάμενων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό. Το υπουργείο καθυστέρησε σχεδόν έξι μήνες να τοποθετήσει τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων. Ο βασικός άξονας, πάνω στον οποίο θα κινηθούν, είναι η συνετή οικονομική διαχείριση, με βάση την οποία θα αξιολογηθούν μετά από τρεις μήνες.

Ολα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, που βλέπουν το σύστημα να καταρρέει και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να απελπίζονται, που ακούν για προσλήψεις και προσλήψεις δεν βλέπουν. Πάνω από 2.500 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Αντίστοιχο σχέδιο είχαν και οι προκάτοχοί της, που ποτέ δεν υλοποίησαν, ενώ οι προσλήψεις, που εξήγγειλαν λίγο πριν τις εκλογές, «πάγωσαν» από τους νυν κυβερνώντες.

Το Αχιλλοπούλειο περιλαμβάνεται στη μακρά λίστα των Νοσοκομείων, όπου έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε και αν θα γίνουν στο εύρος που απαιτείται. Το ζήτημα αποτελεί κυρίαρχη διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, που μέσω των γιατρών ζητεί τη σύγκληση σύσκεψης στο γραφείο του υπουργού Υγείας. Εκεί άπαντες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι πολίτες της Μαγνησίας θα εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις διαθέσεις και τον προγραμματισμό των κυβερνώντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου