Πολιτική σταθερότητα: Η βασικότερη παράμετρος εθνικής και οικονομικής θωράκισης της χώρας

πολιτική-σταθερότητα-η-βασικότερη-πα-213760

Η πολιτική συναίνεση, που διασφαλίστηκε μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτέλεσε ευχάριστη παρένθεση στο κατά γενική ομολογία πολωμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα του εκλογικού νόμου απέδειξε ότι οι πολιτικοί τους αρχηγοί έχουν τη δική τους ατζέντα, τις δικές τους προτεραιότητες, που σχεδόν πάντα υπερβαίνουν το εθνικό συμφέρον. Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον αυτή την εποχή; Η πολιτική σταθερότητα και η αποφυγή, πάση θυσία, πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε απρόοπτες καταστάσεις, καθώς θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, σφραγίζοντας με τη στάση τους τις ερχόμενες εξελίξεις. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει για το αν θα εξαντλήσει την τετραετία ή αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Στο πρώτο ενδεχόμενο θα πορευτεί μέχρι το 2023 προσπαθώντας να επικεντρώσει στη δικαίωση των προσδοκιών, τις οποίες καλλιέργησε το περασμένο καλοκαίρι. Αν επιτευχθεί ο στόχος ως προς τη νομοθέτηση μέτρων, που θα αναγεννήσουν τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, τότε οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής αυξάνουν.

Σε περίπτωση, όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τα δεδομένα αλλάζουν και απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, με το εκλογικό σύστημα που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Αν πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να κάνει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος την τρέχουσα θετική πολιτική συγκυρία για το κόμμα του, τότε οι πιθανότητες να μην είναι πρώτη η ΝΔ σχεδόν εκμηδενίζονται. Η νέα προσφυγή στις κάλπες, καθώς δεν θα προκύψει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, θα γίνει τάχιστα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα ξεκαθαρίσουν οριστικά τα δεδομένα για το πολιτικό τοπίο, που θα διαμορφωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα δύο σενάρια προϋποθέτουν, ωστόσο, πολύτιμο χρόνο, που δεν διαθέτει η ελληνική οικονομία. Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου υποσχόμενη μέτρα και πολιτικές, που θα αναγεννήσουν τη χώρα. Προτείνοντας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας και την επίτευξη του στόχου της πολυπόθητης ανάπτυξης, με την υλοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η παρούσα κυβέρνηση οικοδόμησε ελκυστικό αφήγημα και εξασφάλισε την άνετη επικράτησή της με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό του δεν κατόρθωσαν να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι είχαν το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από τη δεκαετή κρίση. Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαν χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, ενώ το υπόλοιπο απλά δεν μπορούσε να περιμένει άλλο να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ιδεοληψίες του και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα της μεταμνημονιακής εποχής η ηγετική του ομάδα.

Μετά τις εκλογές οι προσδοκίες εντός και εκτός συνόρων εκτοξεύτηκαν και παρά τη φθορά, που έχει υποστεί η κυβέρνηση εξαιτίας της διαχείρισης θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό και η αστυνομική αυθαιρεσία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Για αυτό η ΝΔ διατηρεί διψήφια δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Παρ’ ότι έχουν περάσει έξι μήνες από την ξεκάθαρη εκλογική της νίκη, η ΝΔ διατηρεί στο ακέραιο την πολιτική της επιρροή και εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας του εκλογικού σώματος. Το σχέδιό της για την οικονομία τη διατηρεί στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του κόσμου. Το νομοθετικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί για τους ψηφοφόρους της την καλύτερη επιβεβαίωση της επιλογής τους.

Για να συνεχιστεί, όμως, το έργο απαιτείται πρωτίστως πολιτική σταθερότητα. Οι αναταράξεις, που προκαλούνται εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και οι ανησυχίες για θερμό επεισόδιο, αποτελούν επίσης παράγοντες, οι οποίοι είναι δυνατόν να εκτρέψουν την κυβέρνηση από την επίτευξη του κορυφαίου στόχου της, την ανασύνταξη της οικονομίας και τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας. Η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στη διαμόρφωση των κατάλληλων διπλωματικών συνθηκών, οι οποίες θα αποτρέψουν τα χειρότερα, ωστόσο η προσπάθεια ούτε εύκολη είναι, ούτε η ευόδωσή της εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά.

Απαντες, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει περιθώρια για συγκρούσεις. Για να επιτευχθεί ο κορυφαίος εθνικός στόχος, δηλαδή η αναγέννηση της οικονομίας, χρειάζεται αποφυγή των εντάσεων ως προς τα εθνικά μας θέματα και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Οι παρούσες συνθήκες διαμορφώνουν εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Από τη μία οι προκλήσεις των γειτόνων μας, από την άλλη η πολιτική στάση της αντιπολίτευσης προκαλούν εμπόδια στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Στη μέση βρίσκεται ο λαός, που περιμένει να έρθει η ανάπτυξη και μαζί της η βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο για την κοινωνία η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου σε σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που θα επικεντρώνεται στις δικές της ανάγκες. Αποτελεί μέγιστο χρέος του πολιτικού συστήματος έναντι των πολιτών, που υπέστησαν τα πάνδεινα και επέδειξαν απίστευτη καρτερία και ανεξάντλητες αντοχές, παρ’ ότι γύρω τους γκρεμίζονταν οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Το μόνο θετικό είναι ότι μαζί τους γκρεμίστηκαν οι ψευδαισθήσεις, που είχαν καλλιεργηθεί ως προς το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του κράτους. Το νέο υγιές αναπτυξιακό μοντέλο, που έχει ανάγκη ο τόπος, προϋποθέτει αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα, παρεμβάσεις στον τουρισμό και τη βιομηχανία και βεβαίως στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να αλλάξει ρότα η χώρα είναι, ωστόσο, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αν δεν εκλείψουν οι άγονες αντιπαραθέσεις, οι κομματικοί τακτικισμοί και το κυνήγι της εξουσίας με μεθόδους, που θέτουν σε δεύτερη μοίρα το καλό του τόπου, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι γείτονές μας και οι δανειστές μας. Οι πρώτοι εντείνουν τις πιέσεις για να επωφεληθούν από το τοξικό πολιτικό κλίμα, που καλλιεργείται, κυρίως με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσφατα ο αρχηγός της σε ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ταξικά μονομερή, κοινωνικά βάρβαρο και δημοκρατικά επικίνδυνο. Οι δανειστές μας, από τη δική τους πλευρά, πολύ δύσκολα θα ρισκάρουν να αποδεχτούν διορθωτικές κινήσεις σε επαχθείς για τη χώρα μας συμφωνίες. Και οι μεν και οι δε αντιλαμβάνονται ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τους παρείχε τα ιδανικά επιχειρήματα, ώστε να εμμείνουν στην τακτική τους. Το μεγάλο ζητούμενο, αν μπορούν να το αντιληφθούν όσοι επιδιώκουν ή μεθοδεύουν τις πρόωρες εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου