Προ των πυλών η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας

προ-των-πυλών-η-ιδιωτικοποίηση-της-δημ-217884

Η απάντηση στο επίμονο και αγωνιώδες ερώτημα των εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν στελεχώνονται οι δομές του με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δόθηκε στο πρόσφατο αναπτυξιακό φόρουμ, που διοργανώθηκε στη Λάρισα, με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Ο υφυπουργός Υγείας και ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας ανέπτυξαν τον σχεδιασμό της παρούσας κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, που επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Πωλήσεις δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, κατασκευή και λειτουργία δημόσιων δομών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, ανάθεση κλινικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, ακόμη και εγκατάσταση ιδιωτικής πτέρυγας εντός δημόσιου νοσοκομείου περιλαμβάνει ο επίμαχος σχεδιασμός.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας είναι, σύμφωνα με τους υπέρμαχους των συγκεκριμένων πολιτικών, η δημιουργία νέων επενδύσεων στο δημόσιο, με στόχο την αναβάθμιση των κρατικών κλινικών και την εκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών για την κάλυψη των ασφαλισμένων από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτή είναι η πραγματική «φάκα» των κυβερνητικών σχεδίων. Να ανοίξει η πόρτα στους ιδιώτες, που θα βρουν έτοιμες υποδομές και στη συνέχεια μαζί με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να «στραγγίξουν» τον κοσμάκη, προκειμένου να του παράσχουν υπηρεσίες υγείας αμφιβόλου επιπέδου.

Το ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια. Χτυπήματα που το απαξίωσαν και το υποβάθμισαν σε δραματικό βαθμό. Αφέθηκε χωρίς προσωπικό και χωρίς βασικά αναλώσιμα υλικά, επειδή έπρεπε να εξορθολογιστούν οι δημόσιες δαπάνες και να εξυγιανθεί ο χώρος από τα τρωκτικά, τα οποία τον κατασπάρασσαν για δεκαετίες.

Ο στόχος επετεύχθη, ωστόσο το τίμημα ήταν πολύ ακριβό τόσο για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες δομές, όσο και για τους πολίτες που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, προκειμένου να βρουν την υγειά τους. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, καθώς το εναπομείναν προσωπικό συρρικνώθηκε τόσο πολύ, ώστε δεν καλύπτονται πλέον ούτε οι βασικές ανάγκες σε νευραλγικές δομές.

Για νέες μόνιμες προσλήψεις ούτε λόγος. Μόνο κάποιες αποσπασματικές ανανεώσεις συμβάσεων επικουρικών γιατρών, που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Οι γιατροί και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο νοσοκομείο Βόλου φωνάζουν για την ανάγκη προσλήψεων. Καμία απάντηση από την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν ολοκληρώνει διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που είχαν ξεκινήσει από τους προκάτοχους της, αλλά έρχεται να εξαγγείλει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι στα άμεσα σχέδιά της δεν είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αλλά οι συμπράξεις με ιδιώτες, που με τη σειρά τους θα θελήσουν να αποσβέσουν άμεσα τα χρήματα που θα επενδύσουν. Μαντέψτε ποιοι θα πληρώσουν στο τέλος το μάρμαρο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου