Ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση

ψυχραιμία-και-υπεύθυνη-ενημέρωση-219111

Η λέξη κλειδί για την αντιμετώπιση του κλίματος πανικού, που πάει να προκληθεί στην κοινή γνώμη, με αφορμή την έξαρση των εποχικών ιώσεων και την ανησυχία για τον κοροναϊό, είναι η ψυχραιμία. Σε συνδυασμό με τη σωστή ενημέρωση, οι πολίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές ακραίες αντιδράσεις και να εξαλείψουν και την παραμικρή ανεύθυνη απόπειρα πρόκλησης πανικού.

Η χθεσινή πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πέρα από την προφανή της στόχευση, αναλήφθηκε την πλέον κατάλληλη χρονική συγκυρία. Το διάστημα, δηλαδή, που αυξάνουν τα δημοσιεύματα, κυρίως στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν ειδήσεις, με σκοπό τον εντυπωσιασμό και όχι την ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου.

Από τα λεγόμενα των προέδρων των Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Μαγνησίας, προκύπτει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος για πανικό και υστερία, αλλά ότι η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη τόσο σε ό,τι αφορά στα κρούσματα από τις εποχικές ιώσεις, όσο και στην επάρκεια των φαρμάκων, τα οποία αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των ιώσεων και της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η καμπάνια ενημέρωσης που έγινε το προηγούμενο διάστημα απέδωσε καρπούς και αποτυπώνεται στον αριθμό των αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία διατέθηκαν το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2019. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 60.000 αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφήθηκαν ή αγοράστηκαν από τα φαρμακεία της Μαγνησίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 10.000 εμβόλια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Εκτιμάται ότι ποσοστό άνω του 60% του πληθυσμού στη Μαγνησία έχει ήδη εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανεύθυνες κραυγές του αντιεμβολιαστικού κινήματος δεν εισακούστηκαν.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους ανεύθυνους, που καλλιεργούν κλίμα αδικαιολόγητης ανησυχίας, με αφορμή την έξαρση των εποχικών ιώσεων. Πρόκειται για φαινόμενο απολύτως αναμενόμενο και διαχειρίσιμο από τις υγειονομικές αρχές. Αν οι πολίτες ακολουθήσουν απλές οδηγίες και εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης, όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Το ίδιο θα συμβεί και αν οι εκπαιδευτικοί, που ενημερώθηκαν χθες από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, μεταφέρουν στους μαθητές τους τις οδηγίες για τα ατομικά μέτρα προστασίας από τις ιώσεις, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προφυλάξουμε τον περίγυρό μας σε περίπτωση που νοσήσουμε.

Ας κλείσουν οι πολίτες τα αφτιά τους στις ανεύθυνες κραυγές όσων σπέρνουν τον πανικό από συμφέρον και ιδιοτέλεια και ας ακούσουν με προσοχή τους ειδικούς, που έχουν τις γνώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο με υπευθυνότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν από φορείς, όπως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, θα πέσουν στο κενό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου