Απαιτείται ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης

απαιτείται-ενιαίο-μέτωπο-διεκδίκηση-225408

Τα πρώτα δείγματα γραφής από την παρουσία του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου στο τιμόνι του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι συναντήσεις του με τους εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα επικεντρώσει την προσοχή του στην άμβλυνση του μείζονος προβλήματος των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτή τη στιγμή το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Βόλου καλύπτεται σε ποσοστό λίγο πάνω από το 60%. Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις στις έξι θέσεις, που προβλέπονται από τον οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του Αχιλλοπουλείου, δεν καλύπτονται. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που αφορά στο ποσοστό κάλυψης των μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, με το Νοσοκομείο Βόλου να κατέχει την τελευταία θέση όχι μόνο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά στο σύνολο των Νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οι έχοντες την ευθύνη για την απαξίωση και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου, σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, ενώ οι τοπικοί θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής ευθύνονται, επειδή δεν διεκδίκησαν, διαχρονικά, την κάλυψη των αναγκών μιας δημόσιας νοσηλευτικής μονάδας, που εξυπηρετεί πάνω από 200.000 κατοίκους.

Το κοινό μέτωπο, που συγκροτούν οι διοικούντες το Αχιλλοπούλειο, μαζί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων, έχει τεράστια σημασία. Αρκεί να μη χαλάσει στην πορεία το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί αυτό το διάστημα. Μόνο αν τα πρόσωπα, που έχουν την ευθύνη για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του Νοσοκομείου Βόλου, στηριχθούν από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και μαζί με τους θεσμικούς της εκπροσώπους ασκήσουν πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει η σημερινή εικόνα.

Μόνο, δηλαδή, αν το υπουργείο Υγείας αντιληφθεί ότι έχει απέναντί του αποφασισμένη κοινωνία υπάρχουν πιθανότητες να ενεργοποιηθεί και να διεκδικήσει λύσεις, έτσι ώστε το Αχιλλοπούλειο να πάρει όσα δικαιούται.

Αυτή τη στιγμή καρκινοβατούν οι υφιστάμενες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης και για την πρόσληψη νοσηλευτών και τραπεζοκόμων. Οι ανάγκες στα πλυντήρια και τα μαγειρεία του Νοσοκομείου είναι εκρηκτικές. Οι συνδικαλιστές περιγράφουν οριακή κατάσταση, που δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην καλύπτονται τα κενά των τραυματιοφορέων, που είναι τόσα πολλά, ώστε οι γιατροί και οι συνοδοί των ασθενών να κάνουν τις περισσότερες φορές τους τραυματιοφορείς.

Δεν είναι δυνατόν να εκτελεί χρέη τραυματιοφορέα εργαζόμενη του Νοσοκομείου, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιεί μπαστούνι! Όπως, επίσης, δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση στα χειρουργεία, που λειτουργούν επί της ουσίας δύο φορές την εβδομάδα από το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων. Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα δευτερεύοντα ζητήματα απαιτείται διαρκής και στοχευμένος αγώνας από τους διοικούντες, τους συνδικαλιστές και τους τοπικούς εκπροσώπους φορέων, που έχουν τη διάθεση και τον τρόπο να βοηθήσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου