Το καρτέλ των φαρμακοβιομηχανιών

το-καρτέλ-των-φαρμακοβιομηχανιών-226734

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν την κύρια ευθύνη για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των ελλείψεων στην αγορά φαρμάκου. Η δική τους αδράνεια και ανοχή επέτρεψε στις φαρμακευτικές εταιρείες να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πολίτες. Το καθεστώς, που έχουν επιβάλει οι ιδιώτες, εξάγοντας φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή στην εγχώρια αγορά, ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομήχανοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, εξάγοντας φθηνά ελληνικά φάρμακα σε χώρες της Ευρώπης, όπου η τιμολόγησή τους είναι εντελώς διαφορετική.

Οι μνημονιακοί νόμοι, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησαν σε στρεβλώσεις και προκάλεσαν σημαντικές παρενέργειες στην αγορά φαρμάκου, καθώς οι τιμές ακολούθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθοδική πορεία, ωστόσο οι πολίτες ελάχιστες φορές είδαν ουσιαστικές μειώσεις, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αυξάνει τις τιμές αναφοράς. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με τη νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες.

Επί της ουσίας, δηλαδή, το κράτος αποφασίζει για μειώσεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα, από τις οποίες επωφελούνται μόνο οι φαρμακοβιομήχανοι, που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές ανεξέλεγκτα, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρουν το σκεύασμα που τους είναι απαραίτητο, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να ζητήσουν από τον γιατρό τους να τροποποιήσει τη χορηγουμένη φαρμακευτική αγωγή, λόγω ελλείψεων.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, που θυμίζει πρακτικές καρτέλ, η πολιτεία παρακολουθεί αδρανής και άβουλη τις εξελίξεις. Προφανώς, αρκεί στους κατά καιρούς πολιτικούς ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας να ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζουν επικοινωνιακά. Επί της ουσίας, όμως, δεν κερδίζουν τίποτα, καθώς ο πολίτης, που ταλαιπωρείται εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας παρέμβασης, αναθεματίζει τους αρμοδίους και αναρωτιέται όχι μόνο για την πολιτική και τη θεσμική τους επάρκεια, αλλά και για το ενδεχόμενο να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες.

Τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει με καμάρι ότι η κυβέρνησή του μειώνει κι άλλο τις τιμές των φαρμάκων. Δεν θα αναφερθεί, όμως, στις ελλείψεις, που παρατηρούνται στα φαρμακεία και στις συνέπειές τους στην καθημερινότητα πολιτών και φαρμακοποιών. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο και ουσιαστικό να ακούσουμε τον υπουργό να ανακοινώνει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία εκλέχθηκε με σημαία την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα μας.

Ουσιαστικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι το τέλος της ταλαιπωρίας, που υφίστανται οι πολίτες για να βρουν τα φάρμακά τους. Η επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές φαρμάκων είναι μέτρο, που μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Θα έχει, ωστόσο, αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών. Εξαρτάται, λοιπόν, από την κυβέρνηση κατά πόσο είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει προς όφελος των πολιτών, αγνοώντας τα οικονομικά συμφέροντα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου