Οι χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις

οι-χειρότερες-δυνατές-προϋποθέσεις-228107

Τη στιγμή που στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζουν φιέστα για την κοπή της βασιλόπιτας του 2020, με το κόστος της συγκεκριμένης εκδήλωσης να φτάνει τα 12.000 ευρώ(!), οι αγρότες προετοιμάζονται για νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που απειλούν με αφανισμό τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να ανακάλεσε την προκλητική απόφαση για την εκδήλωση, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε, ωστόσο οι αρνητικές εντυπώσεις δεν κατέστη δυνατό να αμβλυνθούν.

Ολο αυτό δείχνει ξεκάθαρα στον αγροτικό κόσμο πόση επαφή με τη δική τους πραγματικότητα έχουν όσοι βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ολα αυτά τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη, που επηρεάζουν με τις εγκυκλίους, τις οποίες εκδίδουν, και με τα μέτρα, που νομοθετούν, τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στην ελληνική ύπαιθρο.

Θα ήταν μάλλον ουτοπικό να ελπίζουν οι αγρότες σε επίλυση των προβλημάτων τους από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή επαφή με το αντικείμενο. Θα ήταν, δε, τεράστια ψευδαίσθηση να προσδοκούν στην κατανόηση των κυβερνώντων, τη στιγμή που σχεδιάζονται πανάκριβες φιέστες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπουργείο που θα πρέπει να αναθεωρήσει συνολικά τη φιλοσοφία και τις πρακτικές του, ξεκινώντας από την αλλαγή της ονομασίας του.

Για να χαρακτηρίζεται ως Ανάπτυξης ένα υπουργείο, πρέπει οι πολίτες, στους οποίους απευθύνεται, να είναι οικονομικά εύρωστοι ή έστω να έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες φυτοζωούν, με την παραγωγή τους να κοστίζει πανάκριβα και τους κόπους των προσπαθειών τους, δηλαδή το παραγόμενο προϊόν, να αποτιμώνται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ήταν και παραμένουν εκτεθειμένοι στα διάφορα καρτέλ, που λυμαίνονται τον χώρο και διαμορφώνουν τις τιμές σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Απέναντι στο σκηνικό αυθαιρεσίας οι κυβερνήσεις αδρανούν διαχρονικά και καμώνονται ότι διαθέτουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, τη στιγμή που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.

Ο φετινός κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ήδη προετοιμάζονται, έχει στο επίκεντρό του το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τις απελπιστικά χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τις επερχόμενες περικοπές της νέας ΚΑΠ. Η διεκδίκηση για την επίλυση τόσο σοβαρών προβλημάτων προϋποθέτει υπουργείο, που έχει τη βούληση και το σχέδιο, ώστε να ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο και από την άλλη ενιαίο, δυναμικό και αποφασισμένο μέτωπο αγώνα, που θα συγκροτηθεί και θα λειτουργήσει σαν μια γροθιά, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις και να δοθούν λύσεις. Δυστυχώς, για τους αγρότες μας δεν υφίσταται ούτε φέτος καμία από τις δύο προϋποθέσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιδεικνύει αποτελεσματικότητα και διάθεση μόνο όταν πρόκειται να διοργανώσει πολυδάπανες επικοινωνιακές φιέστες, ενώ οι αγρότες εμφανίζονται ξανά απρόθυμοι και ανήμποροι να διεκδικήσουν το δίκιο τους στον δρόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου