Αυξήσεις – κοροϊδία σε μισθούς εξαθλίωσης

αυξήσεις-κοροϊδία-σε-μισθούς-εξαθλί-229379

Απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ τον μήνα, σε βάθος τριετίας. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση τις δηλώσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που αύξησε μονομιάς τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ τον περασμένο χρόνο, έσπευσε να κατηγορήσει τη ΝΔ για αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. Η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση, η οποία άλλα είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και άλλα προτίθεται να υλοποιήσει τώρα.

Η ΝΔ είχε υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας το 2019. Αυτό το ποσοστό υπολογίζεται κοντά στο 2%, κατά συνέπεια η αύξηση, που μπορεί να δοθεί το 2020, είναι της τάξης του 4%. Σε απόλυτα νούμερα, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% μεταφράζεται σε επιπλέον 25 με 30 ευρώ τον μήνα για τους εργαζόμενους, που αμείβονται σήμερα με 600 και 650 ευρώ.

Είτε πρόκειται, πάντως, για αύξηση 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, είτε για αύξηση 25 έως 30 ευρώ στην τρέχουσα χρονιά, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν ουσιαστική βελτίωση στις αποδοχές τους και κατά συνέπεια στην καθημερινότητά τους. Ψίχουλα θα πάρουν και στη μια περίπτωση, ψίχουλα και στην άλλη. Απλά, αν δοθεί σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό θα πάρουν αύξηση 16 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 1,38 ευρώ τον μήνα, κοντολογίς 4 λεπτά την ημέρα!

Σε όλη αυτή τη συζήτηση αποτυπώνεται, πάντως, η φιλοσοφία της ΝΔ στα εργασιακά. Η μόνιμη επωδός της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του περασμένου καλοκαιριού ήταν η επιστροφή στην ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αμοιβές. Αν θεωρούν στη ΝΔ ότι αύξηση της τάξης των 16 ευρώ τον χρόνο είναι αξιοπρεπής και πως μπορεί να διασφαλίσει στους εργαζόμενους καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητά τους, τότε εκείνοι, που εμπνεύστηκαν και βγήκαν να ανακοινώσουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ούτε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει, ούτε η κατανάλωση να τονωθεί με αυξήσεις – ψίχουλα στις αποδοχές των εργαζομένων. Το γνωρίζουν πολύ καλά στη ΝΔ, που η νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία για την ανάπτυξη επικεντρώνεται στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μισθούς εξαθλίωσης. Το γνωρίζουν, επίσης, άριστα και στον ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και λίγο προτού αποχωρήσει από την εξουσία αύξησε τον κατώτατο μισθό, μήπως και γλιτώσει τη διαγραφόμενη εκλογική ήττα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου