Κατ’ ανάγκη φοροφυγάδες

κατ-ανάγκη-φοροφυγάδες-237853

Τα στοιχεία για τις διαστάσεις της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, καθώς και στη Μαγνησία, ελάχιστους εξέπληξαν. Οι δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι, που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το 2019, έβγαλαν «λαβράκια» και επιβεβαίωσαν ότι η φοροδιαφυγή είναι στο DNA του νεοέλληνα, ενώ την τελευταία δεκαετία, που η φορολόγηση της πραγματικής οικονομίας έλαβε διαστάσεις λαίλαπας, το φαινόμενο διογκώθηκε.

Αυτή ήταν, εξάλλου, και η εκτίμηση όσων γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά. Από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει ότι αν τα μέτρα φορολόγησης, που επιβλήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό να εισρεύσουν ακόμη περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, δεν αποκτούσαν δίκαιο χαρακτήρα, η φοροδιαφυγή θα εκτοξευόταν.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για το 2019 απλά επιβεβαίωσαν αυτό, που άπαντες περίμεναν. Οτι, δηλαδή, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να υποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων τους από την εφορία, άλλοι γιατί έτσι έχουν μάθει και κάποιοι γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Και για τους μεν και για τους δε προβλέπονται τα ίδια πρόστιμα, καθώς το κράτος δεν μπαίνει στη διαδικασία να εξετάσει γιατί ο φορολογούμενος, που δεν δηλώνει το σύνολο των εισοδημάτων του, παραβαίνει τον νόμο, ρισκάροντας να εντοπιστεί από τους ελεγκτές και να πληρώσει υπερπολλαπλάσια ποσά, με βάση τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν.

Οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων τους, που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, δεν έχουν άλλη επιλογή. Επιμένουν ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς, που αφαιρεί από το ετήσιο εισόδημά τους έως και το 60%, τους αναγκάζει στην ουσία να «κλέψουν» το κράτος, προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους.

Τα τελευταία χρόνια, που επιβλήθηκαν μέτρα σκληρής φορολόγησης, ήρθε να προστεθεί στα έτσι κι αλλιώς δυσανάλογα φορολογικά βάρη της πραγματικής οικονομίας, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, που συνέδεσε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Ετσι, διπλασιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογικές υποχρεώσεις αρκετών επαγγελματικών κλάδων, που έφτασαν στο σημείο να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στο κράτος, μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ποσοστό άνω του 60% από τα ετήσια εισοδήματά τους.

Ηταν, λοιπόν, αναμενόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, που και πριν την κρίση βρισκόταν σε έξαρση. Απλά μετά τα μνημόνια δόθηκε το ιδανικό άλλοθι στους κατά συνείδηση φοροφυγάδες, ώστε να συνεχίσουν να υποκρύπτουν μέρος των εισοδημάτων τους. Ο ένας στους τρεις φορολογούμενους «κλέβει» το κράτος, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των φόρων, που εισπράττονται κάθε χρόνο, να προέρχεται από τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, τα οποία είναι αδύνατο να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους.

Το πρόβλημα μπορεί να αμβλυνθεί μόνο αν τεθεί σε ισχύ φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα «στραγγίζει» τους πολίτες, αλλά θα τους φορολογεί με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το φαινόμενο θα διογκώνεται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τα έσοδα που χάνει το κράτος, όσο και για τη γιγάντωση της παραοικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου