Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την κανονικότητα και πώς μπορεί να την εγγυηθεί η κυβέρνηση

πώς-αντιλαμβάνονται-οι-πολίτες-την-κα-239222

Η πολιτική ατζέντα της νέας χρονιάς είναι πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα. Εκλογικός νόμος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το προσφυγικό και βέβαια το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ θα βρεθούν το επίκεντρο της επικαιρότητας και θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Σε κάθε περίπτωση, στο 2020 θα κριθεί επί της ουσίας η κυβέρνηση, καθώς μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου απολάμβανε ιδιότυπη περίοδο χάριτος. Επίσης, τη νέα χρονιά θα κριθεί αν και σε ποιο βαθμό μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Τα νομοθετήματα, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία, αναφορικά με τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, οι αλλαγές στο πώς θα διοργανώνονται οι πορείες διαμαρτυρίας και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ σε περίπτωση που επαναληφθούν κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας στα πεδία των συνδικάτων και των απεργιακών κινητοποιήσεων θα προκύψουν αναπόφευκτα συγκρούσεις με δυνάμεις, όπως αυτές του ΠΑΜΕ, που ήδη προετοιμάζονται αναλόγως.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η πιθανή κοινωνική αναταραχή, που θα προκαλέσουν οι επόμενες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, θα συμπέσει με το τέλος της περιόδου χάριτος, που έδωσαν οι πολίτες στην κυβέρνηση, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα κριθούν το επόμενο διάστημα τόσο ως προς τη συνέπεια υλοποίησης των προεκλογικών τους υποσχέσεων, όσο και σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του νομοθετικού έργου, που θα περνά από την εθνική αντιπροσωπεία. Το προσφυγικό παραμένει πρόβλημα, που και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει. Οι εξελίξεις στο θέμα θα δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη δυναμική και όλα αυτά υπό την πίεση που ήδη προκαλεί η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, όμως, θα προηγηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στο θέμα του ονόματος, που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες να συμφωνήσουν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε πρόσωπο κοινής αποδοχής είναι περιορισμένες. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, έτσι ώστε να «καεί» το χαρτί της απλής αναλογικής, δεν πρέπει να αποκλειστεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Αν, ωστόσο, η κυβέρνηση έχει σκοπό να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας και της οικονομίας, πρέπει να αποκλείσει κάθε σκέψη και σενάριο για πρόωρες εκλογές. Αυτοί οι τακτικισμοί μπορεί να εξυπηρετούν πολιτικά και κομματικά συμφέροντα, σίγουρα, πάντως, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Το έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση της ΝΔ είναι τιτάνιο. Η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και το προσφυγικό συγκροτούν ατζέντα θεμάτων, τα οποία χρήζουν ιδιαιτέρως προσεκτικής διαχείρισης και δεν επιτρέπουν πειραματισμούς ή ερασιτεχνισμούς. Η κυβέρνηση εξελέγη από τους πολίτες, επειδή δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα ενεργοποιήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκλήθηκαν από τους λανθασμένους χειρισμούς των προκατόχων της. Οτι θα εργαστεί με σοβαρότητα και συνέπεια για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Οτι θα κλείσει το κεφάλαιο της αναξιοπρέπειας, που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα οι μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζονται πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Σίγουρα δεν χρειάζονται νέες πολιτικές ακροβασίες, όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να επιβεβαιώσει την πολιτική του κυριαρχία, βάζοντας, όμως, τη χώρα και τους πολίτες σε περιπέτειες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περιπέτειες της ελληνικής κοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν στις αρχές του 2015, όταν επρόκειτο να διεξαχθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τεσσεράμισι χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να απαλλαγεί η χώρα από το πλέον ανεπαρκές κυβερνητικό σχήμα της μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξουμε ξανά σε νέες περιπέτειες. Οχι γιατί υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί το ενδεχόμενο να μη διασφαλίσει ανάλογη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ΝΔ δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το νομοθετικό έργο που έχει μπροστά της απαιτεί ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, που θα ενοχλήσουν, θα ξεβολέψουν και θα ανατρέψουν κατεστημένες αντιλήψεις. Αλλος τρόπος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα δεν υπάρχει. Μόνο αν συγκρουστεί η κυβέρνηση με τις δυνάμεις, που κρατούν τη χώρα δέσμια των αναχρονιστικών τους αντιλήψεων, μπορεί η κοινωνία να ανακτήσει όσα έχασε από το 2010 μέχρι σήμερα. Εκτός και αν συμφωνήσουμε ότι ο μεγάλος εθνικός μας στόχος δεν πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Η επιστροφή, δηλαδή, σε συνθήκη, που όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και θα αισθάνονται ασφάλεια.

Οσο η ανεργία μαστίζει τη νεολαία και ωθεί χιλιάδες αποφοίτους Πανεπιστημίων και νέους επιστήμονες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα, που η επισφάλεια και οι εξευτελιστικές αμοιβές κυριαρχούν, τη φορολογία που ξεζουμίζει το οικογενειακό εισόδημα και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, καθώς και για τον ευαίσθητο τομέα των υποδομών, που οι τεράστιες ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και το πιο σημαντικό την απαραίτητη πολιτική βούληση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν οι προκάτοχοί της και να δώσει λύσεις, οικοδομώντας σύγχρονο, λειτουργικό, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Ξεκινώντας από τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών απασχόλησης για τους εργαζόμενους, την εξασφάλιση κοινωνικής προστασίας, την ψήφιση δίκαιου φορολογικού και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και τη διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Ας βγάλουν, λοιπόν, από το μυαλό τους οι κυβερνητικοί επιτελείς τις όποιες σκέψεις για πρόωρη προσφυγή τις κάλπες και ας δουλέψουν σκληρά για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Ετσι, όχι μόνο θα φανούν συνεπείς ως προς τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, αλλά θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματική έξοδο της χώρας από την 10ετή κρίση. Παράλληλα, θα δώσουν ελπίδα στην κοινωνία και θα την οπλίσουν με δύναμη να παλέψει, ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου