To ταμείο είναι μείον

to-ταμείο-είναι-μείον-249123

Τον τελευταίο χρόνο, που η χώρα μας βγήκε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και άλλαξε η κυβέρνηση, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών

Οπως αναμενόταν, ο συνολικός απολογισμός της γιορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αρνητικός για τους εμπόρους του Βόλου, που έκλεισαν το 2019 με σημαντικές απώλειες. Από την αρχή του περασμένου χρόνου υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις για την κατάσταση στην αγορά. Αυτή η εικόνα δεν άλλαξε ούτε κατά την πρόσφατη γιορταστική περίοδο, που καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι. Το ποσοστό έρχεται να προστεθεί στις απώλειες, τις οποίες έχουν υποστεί οι άνθρωποι της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια, όταν η οικονομική κρίση βρέθηκε στο αποκορύφωμά της και οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία ήταν οδυνηρές.

Τον τελευταίο χρόνο, που η χώρα μας βγήκε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και άλλαξε η κυβέρνηση, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και αύξηση των δεικτών της κατανάλωσης. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν με τρόπο, ο οποίος δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και τα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των εμπόρων, είναι συντριπτικά. Η χειρότερη χρονιά της οικονομικής κρίσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τον εμπορικό κόσμο το 2019, ολοκληρώθηκε, όπως ξεκίνησε.

Οι αρνητικοί τζίροι και η περαιτέρω πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, που καταγράφηκαν στην εμπορική αγορά του Βόλου, δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Σε όλες τις εμπορικές αγορές της χώρας, είτε πρόκειται για μεγαλύτερες, είτε για μικρότερες πόλεις, η εικόνα είναι ανάλογη. Παντού επικρατεί κατήφεια και απογοήτευση, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με τη μείωση των φόρων και την επιτάχυνση του σχεδιασμού για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων εκτιμάται ότι θα αργήσουν να αποδώσουν καρπούς. Τα χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία έχει ανάγκη η αγορά, από τη νομοθέτηση και την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ, δεν πρόκειται να φανούν, αν δεν περάσουν τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι, λοιπόν, να εξευρεθούν τρόποι, ώστε να καταφέρουν να σταθούν όρθιες οι εμπορικές επιχειρήσεις, που αυτή την εποχή δοκιμάζονται. Το άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι να λάβει τα μηνύματα της αγοράς η κυβέρνηση και να σταματήσουν ορισμένα στελέχη της να εμφανίζουν εικόνα, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Οι επικοινωνιακές τουφεκιές πρέπει να σταματήσουν και αυτοί που τις ρίχνουν οφείλουν να αντιληφτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και το βάρος της ευθύνης, που έχουν στους ώμους τους.

Για να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα και να προκύψουν απτά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής απαιτείται χρόνος και πολλή δουλειά. Επιβάλλεται, επίσης, να αποφευχθούν στο εξής αστοχίες, όπως αυτή με το κοινωνικό μέρισμα του 2019, το οποίο αφενός μειώθηκε δραματικά σε σχέση με το αντίστοιχο κονδύλι του 2018, αφετέρου καταβλήθηκε στους δικαιούχους παραμονή Χριστουγέννων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου