Δεν αρκούν οι φοροελαφρύνσεις

δεν-αρκούν-οι-φοροελαφρύνσεις-250577

Με μειώσεις φόρων υποδέχεται τη νέα χρονιά το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας πράξη την κυβερνητική δέσμευση για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ετσι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν να αυξάνεται το μηνιαίο εισόδημά τους, έστω κατά μερικά ευρώ, ενώ σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις θα έχουν το 2020 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά στους τελευταίους, η κυβερνητική στόχευση είναι ξεκάθαρη, να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και με την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αποδοχές για τους εργαζόμενους. Μόνο έτσι μπορεί να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία και μαζί της να αυξηθούν και οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι αυξήσεις που έρχονται από τον επόμενο μήνα έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Με αυξήσεις της τάξης των 10 και 20 ευρώ δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση εκατομμυρίων νοικοκυριών, που καταφέρνουν και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους μόλις και μετά βίας. Οι ζωές τους μπορούν να βελτιωθούν ουσιαστικά μόνο αν καλυτερεύσουν τα οικονομικά τους δεδομένα. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας. Αν, δηλαδή, αρχίσουν να καταβάλλονται αξιοπρεπείς μισθοί και παράλληλα περιοριστεί η αδήλωτη εργασία. Ετσι θα τονωθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, που με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να αποδώσουν στους συνταξιούχους καλύτερες συντάξεις.

Ο δρόμος για τη επίτευξη των στόχων είναι μακρύς και δύσβατος. Τα πάντα περνούν μέσα από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Η μειώσεις των φόρων είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα στη δύσκολη διαδρομή. Η προσέλκυση επενδύσεων και η υλοποίηση του σχεδιασμού για ιδιωτικοποιήσεις είναι οι επόμενοι σημαντικοί στόχοι, από τους ρυθμούς υλοποίησης των οποίων θα εξαρτηθεί η πορεία του όλου εγχειρήματος.

Αν, δηλαδή, αρχίσουν και πάλι οι καθυστερήσεις, αν το τέρας της γραφειοκρατίας, που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσει, εξακολουθήσει να μακροημερεύει, κρατώντας τη χώρα δέσμια των δικών του αγκυλώσεων και αν δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των επενδύσεων, τότε τίποτα δεν θα προχωρήσει.

Το κλειδί για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας είναι οι νέες δουλειές. Χωρίς επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν νέες δουλειές και χωρίς τη μείωση της γραφειοκρατίας δεν μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις. Είναι τόσο απλό. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Μπορεί να υπάρχει η βούληση από την πλευρά των στελεχών της, ωστόσο ο μηχανισμός, που επί της ουσίας κρατά τα κλειδιά του κράτους και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια, ακόμη και σε κυβερνητικά σχήματα, τα οποία έχουν τη βούληση να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, παραμένει κραταιός και αμετανόητος. Η αποδόμησή του πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο στόχο. Αλλιώς, τα αναπτυξιακά σχέδια θα πάνε στράφι και μαζί τους και οι φοροελαφρύνσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου