Η κοινή γραμμή για το δικαστικό μέγαρο και τα επόμενα βήματα των θεσμικών εκπροσώπων

η-κοινή-γραμμή-για-το-δικαστικό-μέγαρο-251748

Ασχετα με την τελική έκβαση, που θα έχει το θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου, το οποίο δικαιούται η πόλη του Βόλου, το γεγονός ότι οι θεσμικοί της εκπρόσωποι κατάφεραν να ομονοήσουν σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, παραμερίζοντας αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, έχει τεράστια σημασία. Δεν είναι πολλές οι φορές, που το πολιτικό προσωπικό της περιοχής συμφωνεί να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία την ικανοποίηση αιτημάτων με τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Πλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης, που διά στόματος του επικεφαλής του διαβεβαιώνει ότι θα ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, εφόσον κατατεθεί εκ μέρους των φορέων του Βόλου κοινή πρόταση, έχει στη διάθεσή του την ενιαία θέση, την οποία διατύπωσαν οι μετέχοντες βουλευτές και οι θεσμικοί φορείς στην πρόσφατη σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Βόλου.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, που άλλη πρόταση διατύπωνε το δημοτικό συμβούλιο, άλλη ο δικηγορικός σύλλογος και άλλη οι δικαστικοί υπάλληλοι, τώρα υπάρχει κοινό διεκδικητικό πλαίσιο με σαφές περιεχόμενο και συγκεκριμένη στόχευση. Αν μάλιστα ισχύουν τα όσα έχουν διαρρεύσει μετά από συσκέψεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφορικά με την προσωπική του δέσμευση για επίλυση του κτιριολογικού προβλήματος του δικαστικού μεγάρου, εφόσον ο ίδιος είναι στο τιμόνι του αρμόδιου υπουργείου, τότε η κοινή απόφαση που ελήφθη από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Βόλου παραμονές Χριστουγέννων αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Ταυτόχρονα καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους προκατόχους του κ. Τσιάρα να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που ταλανίζει τον Βόλο πάνω από 30 χρόνια. Μάλιστα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να εμπαίζουν την τοπική κοινωνία, είτε υποσχόμενοι ότι θα επισκεφτούν τον Βόλο για να κάνουν αυτοψία στο υφιστάμενο κτίριο του Πρωτοδικείου, είτε διαρρέοντας υπηρεσιακά έγγραφα με τεχνικές εκθέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, που βιώνουν εδώ και χρόνια στο αιωνόβιο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι διάδικοι. Η στάση των αρμόδιων υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης επέτεινε το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα και οδήγησε σε πραγματικό τέλμα μια από τις κορυφαίες διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Τσιάρας φρόντισε να αλλάξει αυτό το κλίμα, σχεδόν μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ η κινητικότητα από τους τοπικούς βουλευτές με αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος, που με τη σειρά του οδήγησε στην κοινή απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου.

Τα θεσμικά πρόσωπα, που από την αρχή είχαν ταχθεί υπέρ της ανέγερσης νέου κτιρίου μακριά από το κέντρο της πόλης, δικαιώθηκαν και πρέπει τώρα να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στον χώρο της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων, στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μαζί τους θα έχουν και τα θεσμικά πρόσωπα, που είχαν ταχθεί υπέρ της ανακατασκευής του υφιστάμενου κτιρίου.

Οι τελευταίοι, αν και διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την τελεσφόρηση του εγχειρήματος υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οφείλουν να στηρίξουν την κοινή απόφαση της πρόσφατης σύσκεψης στο δημαρχείο Βόλου με όλες τους τις δυνάμεις. Χωρίς αστερίσκους, παρασκηνιακές διεργασίες και τρικλοποδιές. Προέχει το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Οι προσωπικές επιδιώξεις δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθεια. Αλλωστε, όλοι θα κριθούν όχι μόνο από την έκβαση της προσπάθειας για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, αλλά και από τη στάση τους, όσο καιρό θα εξελίσσονται οι συζητήσεις με τους έχοντες την ευθύνη για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου