Οι μεγάλες προκλήσεις της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου

οι-μεγάλες-προκλήσεις-της-νέας-διοίκη-253079

Στο κλείσιμο του 2019, το Νοσοκομείο Βόλου καταγράφει εντυπωσιακό απολογισμό σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών του σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Ωστόσο, στον τομέα της στελέχωσης με επιπλέον προσωπικό, το οποίο θα χειρίζεται τον νέο ιατρικό εξοπλισμό, η εικόνα παραμένει απογοητευτική. Η περίπτωση του μαγνητικού τομογράφου, που αποκτήθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης, είναι χαρακτηριστική του προβλήματος των ελλείψεων προσωπικού.

Ο νέος μαγνητικός τομογράφος εγκαινιάστηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου και επτά ολόκληρους μήνες μετά παραμένει, επί της ουσίας, αναξιοποίητος, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο απαιτείται για λειτουργία του, δεν υπάρχει. Η μια και μοναδική γιατρός, που μπορεί να τον χειριστεί, είναι αδύνατο να βρίσκεται επί ποδός όλο το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

Εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα των εκρηκτικών ελλείψεων προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου είναι βέβαια οι απλοί πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς, ο οποίος εισήχθη στη χειρουργική κλινική με πόνους στα νεφρά ανήμερα των Χριστουγέννων και χρειάστηκε να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Από την ημέρα της εισαγωγής του μέχρι και χθες το πρωί δεν στάθηκε δυνατό να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση, καθώς η μια και μοναδική γιατρός που χειρίζεται τον μαγνητικό τομογράφο είχε άδεια, ενώ το Σάββατο που επέστρεψε είχε εφημερία στον αξονικό τομογράφο(!). Ετσι ο ασθενής διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία και στη συνέχεια σε μικρή χειρουργική επέμβαση, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της υγείας του.

Δυστυχώς, η απερχόμενη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου κατόρθωσε να καλύψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό, όχι όμως και σε έμψυχο δυναμικό. Οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες είναι μεγάλες και οι ανανεώσεις των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών απλά κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου, που παραμένει άγνωστο πότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του, έχει να φέρει σε πέρας ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό έργο.

Για να καλύψει τα κενά σε προσωπικό θα πρέπει να διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο λύσεις από την κεντρική εξουσία και ενδεχομένως να δυσαρεστήσει πρόσωπα, τα οποία έχουν βάλει την υπογραφή τους στην απόφαση για τον διορισμό του. Πέραν αυτού θα πρέπει να διευθετήσει τις διαταραγμένες σχέσεις με συνδικαλιστές και εργαζόμενους, με τους οποίους συγκρούστηκε όταν ήταν υποδιοικητής του Αχιλλοπουλείου κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής θητείας του Αρ. Ζαχαρόπουλου.

Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν σκηνικό, που κάθε άλλο παρά ιδανικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς ενιαίο μέτωπο η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση προβλημάτων, που απαιτούν άμεσες λύσεις, όπως για παράδειγμα η πλήρης λειτουργία του νέου μαγνητικού τομογράφου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου