Κάθε φέτος και χειρότερα…

κάθε-φέτος-και-χειρότερα-256558

Η αγοραστική ζήτηση στην εμπορική αγορά του Βόλου κατά τις τελευταίες ημέρες της περιόδου των Χριστουγέννων ελάχιστα συνεισέφερε στα ταμεία των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους μπορεί να ήταν ικανοποιητική, ωστόσο το εύρος των αγορών ήταν και πάλι περιορισμένο και προσαρμοσμένο στα δεδομένα της μεταμνημονιακής περιόδου, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Η κατανάλωση αποτελεί πάντα τον αδιάψευστο καθρέφτη της πραγματικής οικονομίας, στον οποίο αντανακλώνται τα αληθινά οικονομικά μεγέθη ενός θνησιγενούς παραγωγικού μοντέλου. Οι αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη καταρρίπτονται από την αμείλικτη οικονομική πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι άνθρωποι της αγοράς.

Τα μέτρα που σχεδιάζονται ή έχουν εξαγγελθεί ήδη θα αργήσουν να αποδώσουν. Ισως περάσουν έως και δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι η πραγματική οικονομία να δει έμπρακτα αποτελέσματα των κυβερνητικών εξαγγελιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας και μείωση των φόρων. Μέχρι τότε όμως η κατάσταση απαιτεί άμεσους χειρισμούς και πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εμπόρων. Μετά τις γιορτές προγραμματίζεται ανοικτή συγκέντρωση των παραγόντων της τοπικής εμπορικής αγοράς, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να ληφθούν αποφάσεις, έτσι ώστε να αλλάξει το σημερινό δυσμενές σκηνικό.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα να τονώθηκε η κίνηση στην εμπορική αγορά, καθώς «έπεσε» ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και καταβλήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι συντάξεις, ωστόσο είναι πρακτικά αδύνατο να ανακάμψει ο συγκεκριμένος κλάδος, που είδε ολόκληρο το 2019 να κατρακυλά η αγοραστική ζήτηση και να συρρικνώνονται περαιτέρω οι τζίροι των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κλάδοι της αγοράς, όπως η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψαν μείωση πωλήσεων σε ποσοστό έως και 40%, σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή η απογοητευτική εικόνα δεν είναι δυνατόν να βελτιωθεί σε λίγες ημέρες. Ούτε είναι δυνατό να κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο, επειδή κατά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αυξήθηκε η κίνηση στην αγορά για μερικές μόνο ημέρες.

Φέτος στο γενικότερο αρνητικό κλίμα, ήρθε να προστεθεί η δραματική συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Πέρυσι είχε δοθεί σε σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες πριν τις 20 Δεκεμβρίου. Φέτος, λειτούργησε επίσης εις βάρος της εμπορικής αγοράς η ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία εντάχτηκαν πολλοί οφειλέτες του δημοσίου, με αποτέλεσμα να προστεθεί στις πάγιες μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις πολλών νοικοκυριών μια επιπλέον.

Ακόμη και ο θεσμός της Μαύρης Παρασκευής που μετατράπηκε σε εβδομαδιαία περίοδο προσφορών και εκπτώσεων, επηρέασε αρνητικά τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων κατέγραψαν ιλιγγιώδεις εισπράξεις και αφήρεσαν από την αγορά «ζεστό» χρήμα, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτά τα δεδομένα διαμόρφωσαν το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που βιώσαν τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο οι έμποροι του Βόλου. Η χειρότερη, κατά τα δικά τους λεγόμενα, χρονιά της τελευταίας δεκαετίας ολοκληρώνεται χωρίς ευχάριστες εκπλήξεις. Οι αντοχές των εμπόρων συρρικνώνονται επικίνδυνα και το φως στο βάθος του τούνελ, που υποσχόταν και η παρούσα κυβέρνηση, ακόμη δεν φαίνεται. Ολα δείχνουν ότι ο δρόμος για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι ανηφορικός και η προσπάθειά τους μοναχική και ατελέσφορη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου