Τροχοπέδη για την πραγματική ανάπτυξη οι μισθοί πείνας στον ιδιωτικό τομέα

τροχοπέδη-για-την-πραγματική-ανάπτυξ-258477

Τα τελευταία στοιχεία του προγράμματος «Εργάνη» είναι αποκαλυπτικά ως προς το μισθολογικό καθεστώς, που έχει διαμορφωθεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την εικόνα αντικατοπτρίζεται το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και 16 μήνες μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που αποτυπώνουν μια απογοητευτική πραγματικότητα για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλουν στην κυβέρνηση να επικεντρώσει τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη της οικονομίας στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν τη βελτίωση του υφιστάμενου μισθολογικού καθεστώτος. Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με λιγότερα από 700 ευρώ τον μήνα, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει λιγότερα από 800 ευρώ. Ενας στους πέντε αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ!

Τα στατιστικά στοιχεία, που αποτυπώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, αν δεν αρχίσουν να βελτιώνονται δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος για την οικονομική ανάκαμψη, την οποία οραματίζεται και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, δεν είναι δυνατό να τονωθεί η κατανάλωση και μαζί της και η πραγματική οικονομία.

Αν δεν ανακάμψει η πραγματική οικονομία, δεν θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά των ανέργων και έτσι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης θα συνεχίζεται. Τα ποσοστά των ανέργων μειώθηκαν κάτω από το 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο το 40% των νέων συμβάσεων απασχόλησης που υπογράφονται αφορά σε ελαστικές μορφές εργασίας.

Από τη μια λοιπόν οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα, από την άλλη τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν στα ύψη και ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς εργασίας συνεχίζει εργάζεται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μισθούς ντροπής.

Η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε πακέτο μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ανακάμψει η πραγματική οικονομία και να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων, οι οποίοι θα πληρώνονται καλύτερα. Παράλληλα, οι μειώσεις στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές θα αυξήσουν κάπως τους μισθούς που καταβάλλονται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο η απόσταση που μας χωρίζει από την περίοδο προ του 2010 είναι μεγάλη.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει εξαγγείλει η ΝΔ για την ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν στην πράξη. Θα περάσουν δηλαδή πάνω από δύο χρόνια, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν ανάσα. Τα μείζονα ερωτήματα είναι αν αντέχουν τόσο πολύ και αν οι εργοδότες από τη δική τους πλευρά έχουν τη διάθεση να αλλάξουν νοοτροπία και να υιοθετήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις στην αγορά εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου