Η ώρα των τελικών αποφάσεων για το δικαστικό μέγαρο

η-ώρα-των-τελικών-αποφάσεων-για-το-δικα-261409

Η λήψη απόφασης για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, εκτός του κέντρου της πόλης, καθίσταται μονόδρομη επιλογή, αν δεν επιθυμούν οι τοπικοί εκπρόσωποι φορέων να εμπλακούν σε ατέρμονη διαδικασία γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων.

Εφτασε, λοιπόν, η στιγμή για τους τοπικούς φορείς να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου του Βόλου. Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο η κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ της δημοτικής αρχής, των βουλευτών και των εκπροσώπων των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, προκειμένου να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης, σε ένα από τα κορυφαία τοπικά ζητήματα.

Η σύσκεψη είναι κρίσιμη, καθώς οι μετέχοντες πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορετικές θέσεις τους ως προς την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του δικαστικού μεγάρου και να υιοθετήσουν κοινή γραμμή, με βάση την οποία το αρμόδιο υπουργείο θα αρχίσει τις διαδικασίες για την ανέγερση νέου κτιρίου ή την ανακατασκευή του υφιστάμενου.

Η δεύτερη επιλογή καθίσταται μάλλον ανέφικτη, μετά και την απάντηση που έδωσαν στον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο οι «Κτηριακές Υποδομές», επισημαίνοντας ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα απορρίψει κάθε αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα προβλέπει προσθήκη στο υπάρχον κτίριο του δικαστικού μεγάρου.

Κατά συνέπεια, η λήψη απόφασης για την ανέγερση νέου κτιρίου, εκτός του κέντρου της πόλης, καθίσταται μονόδρομη επιλογή, αν δεν επιθυμούν οι τοπικοί εκπρόσωποι φορέων να εμπλακούν σε ατέρμονη διαδικασία γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων. Η πόλη έχει ανάγκη από εφικτές προτάσεις με ρεαλιστικό περιεχόμενο, που θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και θα οδηγήσουν σε οριστική επίλυση το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας δεν υπάρχουν περιθώρια για ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Το καλό της πόλης προέχει και οι μετέχοντες οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν. Όταν, δηλαδή, θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, θα πρέπει να έχουν αποδεχτεί την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης.

Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ίσως να μην υπάρξει επόμενη, γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει έμπρακτα τη διεκδίκηση του Βόλου για ένα σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό μέγαρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων είναι να ομονοήσει η τοπική κοινωνία σε πρόταση, που όχι μόνο θα είναι κοινά αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά θα μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς να ελλοχεύουν γραφειοκρατικοί και άλλοι κίνδυνοι.

Η πρόταση για ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δικηγόρων, προσκρούει, ωστόσο, στην υφιστάμενη νομοθεσία ως προς τις παρεμβάσεις σε διατηρητέα κτίρια. Κατά συνέπεια, η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου σε οικόπεδο, που θα παραχωρηθεί εκτός του αστικού ιστού, είναι η μοναδική ρεαλιστική επιλογή, την οποία το υπουργείο μπορεί να στηρίξει και η τοπική κοινωνία δείχνει να υιοθέτει, από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί σύγχρονη και λειτουργική υποδομή, αντάξια των αναγκών της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου