Η χρονιά τελειώνει όπως άρχισε στο Νοσοκομείο

η-χρονιά-τελειώνει-όπως-άρχισε-στο-νοσ-266455

Αυτό που απαιτούν οι πολίτες, είναι να καλυφτούν τα κενά στις βασικές ιατρικές ειδικότητες και να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις νοσηλευτών

Σε λίγες ημέρες το 2019 τελειώνει και η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου, από πλευράς ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παραμένει όπως ήταν πριν από 12 μήνες. Οι μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού, που προκήρυξε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, ακυρώθηκαν λόγω των βουλευτικών εκλογών, ενώ οι θέσεις των επικουρικών γιατρών, που καλύπτουν βασικές ανάγκες του Αχιλλοπουλείου, δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους. Πρόσφατα ανανεώθηκαν οι τέσσερις από τις έξι συμβάσεις, οι οποίες εκπνέουν στο τέλος του χρόνου, ενώ από τις αρχές του 2020 ανάλογο πρόβλημα θα προκύψει με άλλους τόσους επικουρικούς γιατρούς.

Ρωτήσαμε χθες τον πρόεδρο της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας πότε εκτιμά ότι θα προσληφθούν οι 16 μόνιμοι γιατροί, που έχει υποσχεθεί το αρμόδιο υπουργείο. Η απάντησή του κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλεί, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από τέσσερις μήνες μέχρι να φορέσουν τη λευκή μπλούζα οι νέοι νοσοκομειακοί γιατροί. Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις όσων ζουν το σύστημα από μέσα και γνωρίζουν τις παθογένειές του από πρώτο χέρι, ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στον επόμενο Δεκέμβρη, προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι μόνιμοι γιατροί, τους οποίους έχει άμεση ανάγκη το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μέχρι τότε, βέβαια, οι ανάγκες θα έχουν αυξηθεί, καθώς στο μεσοδιάστημα θα έχουν συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει οικειοθελώς από το εθνικό σύστημα υγείας και άλλοι νοσοκομειακοί γιατροί. Ετσι, οι προσλήψεις, που έχουν δρομολογηθεί, δεν θα μπορούν να καλύψουν τις επιπρόσθετες ανάγκες. Το πιο πιθανό είναι, δηλαδή, να φτάσουμε στον Δεκέμβρη του 2020, να έχουν γίνει οι νέες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και στο μεταξύ το πρόβλημα υποστελέχωσης του Αχιλλοπουλείου να έχει οξυνθεί περαιτέρω. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά στους νοσηλευτές, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις υπόλοιπες βοηθητικές ειδικότητες, όπως οι τραπεζοκόμοι, οι τραυματιοφορείς κ.ά., με τα κενά να εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 400(!) με βάση τον οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου.

Κανείς, βέβαια, δεν περιμένει ότι η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση μπορεί να κάνει τόσες προσλήψεις. Αυτό, ωστόσο, που απαιτούν οι πολίτες, είναι να καλυφτούν τα κενά στις βασικές ιατρικές ειδικότητες και να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις νοσηλευτών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου και το πιο σημαντικό να μην τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή, λόγω πιθανής αδυναμίας του Αχιλλοπουλείου να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις στο μείζον θέμα της στελέχωσης του Νοσοκομείου θα πρέπει να αναμένονται από τη νέα χρονιά, οπότε και θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο καινούργιος διοικητής, το ΦΕΚ για τον ορισμό του οποίου στο τιμόνι του Αχιλλουπολείου ακόμη δεν έχει εκδοθεί…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου