Πετάγονται στον δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες

πετάγονται-στον-δρόμο-με-συνοπτικές-δ-269359

Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι είναι πιο εξοργιστικό στην υπόθεση των 31 καθαριστριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που απολύονται στα τέλη του χρόνου, προκειμένου να ανατεθεί το έργο της καθαριότητας σε εργολάβο. Η πεισματική εμμονή των πρυτανικών αρχών σε απόφαση χωρίς ίχνος λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας ή η αδικαιολόγητη σιωπή τους όλες αυτές τις ημέρες, που το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Χθες οι υπό απόλυση καθαρίστριες στόλισαν με τον δικό τους τρόπο το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που έχει τοποθετηθεί στον θόλο του παραλιακού συγκροτήματος «Παπαστράτος» και έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στη σύγκλητο του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, καθώς και στην κοινωνία του Βόλου. Ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Από την Πρωτοχρονιά βγαίνουν στην ανεργία και κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα καταφέρουν να ξαναβρούν δουλειά, καθώς οι περισσότερες είναι άνω των 45 ετών. Οι δείκτες της ανεργίας για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των ανέργων γυναικών είναι αποκαρδιωτικοί ως προς τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας.

Εφόσον, λοιπόν, οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πετιούνται στον δρόμο, αποφάσισαν να απαντήσουν στην ανάλγητη στάση με το μοναδικό μέσο, που τους έχει απομείνει, με τον αγώνα τους και την ενότητά τους, ενώ αν οι τοπικοί φορείς και οι απλοί πολίτες σταθούν στο πλευρό τους, όπως αρμόζει στα κοινωνικά αντανακλαστικά των Βολιωτών, υπάρχουν ελπίδες να κερδίσουν οι καθαρίστριες τον δύσκολο αγώνα που δίνουν.

Οι υποσχέσεις, που έλαβαν από τις πρυτανικές αρχές, ότι θα επαναπροσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ μετά από τρεις μήνες, είναι τόσο αξιόπιστες, όσο και οι υποσχέσεις που λάμβαναν μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν από τη νέα χρονιά. Εύλογα οι εκπρόσωποι του σωματείου αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ χωρίς την απαιτουμένη μοριοδότηση. Εύλογα, επίσης, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν κορυφαία πανεπιστημιακά στελέχη να υπόσχονται ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών και μετά από λίγες ημέρες να αυτοδιαψεύδονται και να προκηρύσσουν διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτη, που με τη σειρά του θα προσλάβει νέο προσωπικό, το οποίο θα αμείβεται με ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς από τα 500 περίπου ευρώ, που λαμβάνουν οι υπό απόλυση καθαρίστριες.

Ο εργολάβος είναι, λοιπόν, προ των πυλών, οι 31 καθαρίστριες με το ένα πόδι στην ανεργία και τα σκουπίδια άρχισαν να «πνίγουν» τους χώρους του Πανεπιστημίου. Το έργο το έχει ξαναδεί η τοπική κοινωνία πριν από έναν χρόνο. Τότε οι πρυτανικές αρχές υπαναχώρησαν. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις, παρά μόνο η ανάλγητη απόφαση της συγκλήτου να πετάξει στον δρόμο 31 εργαζόμενες, που έχουν ποτίσει με τον ιδρώτα τους τις ακαδημαϊκές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου