Η εκκωφαντική απουσία της κοινωνίας από τους αγώνες για ένα δίκαιο ασφαλιστικό

η-εκκωφαντική-απουσία-της-κοινωνίας-α-272933

Η μόνη κοινωνική ομάδα, που αντιστάθηκε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έλειψαν από τους δρόμους και δεν κατέθεσαν τα όπλα του αγώνα

Δικαίως οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων της Μαγνησίας θεωρούν το συλλαλητήριο του ερχόμενου Σαββάτου στην Αθήνα κομβικής σημασίας για τον αγώνα τους. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και η αγωνιστική διάθεση των συμμετεχόντων θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα του συλλαλητηρίου και της πορείας, που θα ακολουθήσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν, μάλιστα, η συντονιστική επιτροπή των συνταξιούχων κατορθώσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και του αποσπάσει δεσμεύσεις αναφορικά στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης του συνταξιουχικού κινήματος για επιστροφή των περικοπών, οι οποίες έγιναν στους απόμαχους της δουλειάς τα τελευταία χρόνια, τότε θα πρόκειται για κινητοποίηση, που θα έχει πετύχει τον σκοπό της σε μεγάλο βαθμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι με ανάλογες μορφές αγώνα, οι συνταξιούχοι κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά να αποτρέψουν νέες περικοπές, μέσω της μη εφαρμογής των μέτρων για την προσωπική διαφορά και τη μείωση του αφορολογήτου. Οι αγώνες της προηγούμενης χρονιάς έπιασαν τόπο και διέψευσαν όσους θεωρούσαν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Η παθητική στάση της κοινωνίας στη χιονοστιβάδα των μνημονιακών μέτρων διευκόλυνε αφάνταστα τις κυβερνήσεις, που προηγήθηκαν, ώστε να εφαρμόσουν ανενόχλητες τις αντιλαϊκές τους πολιτικές.

Η μόνη κοινωνική ομάδα, που αντιστάθηκε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έλειψαν από τους δρόμους και δεν κατέθεσαν τα όπλα του αγώνα, ακόμη και όταν έμειναν ολομόναχοι να διεκδικούν και για τις επόμενες γενιές. Το μεγάλο τους παράπονο είναι αυτό ακριβώς, η απουσία των νέων ανθρώπων από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που σχετίζονται με τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, θέματα που δεν αφορούν μόνο στους συνταξιούχους, αλλά πρωτίστως στους νυν και εν δυνάμει εργαζόμενους.

Οι αλλαγές, που γίνονται σήμερα στο ασφαλιστικό, με την αύξηση των χρόνων εργασίας και τη μείωση των προσδοκώμενων συντάξεων, θα επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων, που, δυστυχώς, παρακολουθούν τις εξελίξεις παθητικά και αφήνουν τους συνταξιούχους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είναι τεράστια η ατομική ευθύνη για την εκκωφαντική απουσία από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και από τα συλλαλητήρια για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Οι συνέπειες της παθητικής στάσης θα φανούν το επόμενο διάστημα, όταν και η σημερινή κυβέρνηση κάνει τους δικούς της πειραματισμούς πάνω στο ασφαλιστικό, προκειμένου να το καταστήσει, όπως διατείνεται, βιώσιμο για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης είναι το μείζον ζήτημα για τους συνταξιούχους, που το ερχόμενο Σάββατο δίνουν το σημαντικότερο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς στην πρωτεύουσα. Πάλι θα είναι μόνοι τους στην προσπάθεια. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να τους υποδεχτούν στο Μέγαρο Μαξίμου όπως τους αρμόζει και να τους ακούσουν με προσοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου