Ενθαρρυντικά συμπεράσματα

ενθαρρυντικά-συμπεράσματα-274170

Οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του νόμου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές και είναι πλέον στο χέρι της πολιτείας να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Το πρώτο αφορά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νομοθέτημα, που πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Προκύπτει, λοιπόν, ότι εφόσον η κυβέρνηση έχει τη βούληση να εφαρμόσει τις αποφάσεις, τις οποίες η εθνική αντιπροσωπεία μετατρέπει σε νόμους του κράτους, οι πολίτες με τη σειρά τους θα συμμορφωθούν για να αποφύγουν τις επιπτώσεις και οι καταστηματάρχες θα τηρήσουν τη νομιμότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα επικεντρώνεται στους αποδέκτες του συγκεκριμένου νομοθετήματος, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες, οι οποίοι μάλλον αναζητούσαν την κατάλληλη αφορμή για να στηρίξουν την πρόθεση της νυν κυβέρνησης, ώστε να απαγορευτεί επιτέλους το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Η αποδοχή του μέτρου αποδεικνύει ότι ο Ελληνας επιθυμούσε να απαλλαγεί από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος, ωστόσο οι μέχρι πρότινος νομοθετικές απόπειρες για την απαγόρευση του τσιγάρου έπεφταν στο κενό, επειδή εκείνοι που καλούνταν να τις εφαρμόσουν δεν είχαν την απαιτούμενη βούληση για την απαρέγκλιτη υλοποίηση των δικών τους πολιτικών αποφάσεων.

Οι πολίτες έχουν αποδεχτεί το μέτρο και οι καταστηματάρχες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, υποχωρούν σε αντιρρήσεις και ενστάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στις πιθανές συνέπειες από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στις επιχειρήσεις τους. Ολα αυτά συμβαίνουν, επειδή απέναντί τους βρίσκεται ελεγκτικός μηχανισμός, που δεν κάνει εκπτώσεις και παρεκκλίσεις και κυβέρνηση, η οποία τον καθοδηγεί χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια» αναφορικά στην εφαρμογή του μέτρου.

Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ηταν από τους βασικούς πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας, ενώ ο στόχος για μείωση του ποσοστού των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025 μοιάζει εφικτός, αν ο αντικαπνιστικός νόμος συνεχίσει να εφαρμόζεται με την ίδια συνέπεια από πλευράς των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν τη σχετική ευθύνη. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι επίσης τα στοιχεία, που προκύπτουν από τον αυξημένο αριθμό τηλεφωνημάτων στο 1142, όχι για να καταγγέλλονται περιστατικά παράβασης του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά για την υποβολή αιτημάτων βοήθειας, αναφορικά στη διακοπή του καπνίσματος.

Κατά συνέπεια, οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του νόμου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές και είναι πλέον στο χέρι της πολιτείας να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ετσι θα δικαιωθούν και οι επιστήμονες, που τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διακοπή του καπνίσματος και χαρακτηρίζουν τον πρόσφατο αντικαπνιστικό νόμο ως την ύστατη ευκαιρία της χώρας μας να απαλλαγεί από τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου