Οι ανοιχτές πληγές της οικονομίας

οι-ανοιχτές-πληγές-της-οικονομίας-278568

Η αύξηση των μέσων μισθών τόσο σε επίπεδο πλήρους, όσο και μερικής απασχόλησης αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά εργασίας.

Οι δείκτες της απασχόλησης αποτελούν τον καθρέφτη υγιούς οικονομίας και όχι η καλή ψυχολογία της αγοράς, τα επιτόκια δανεισμού των ομολόγων ή οι θετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί για τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους να έχουν ξεχωριστή σημασία αυτοί οι παράγοντες, ωστόσο για τους απλούς πολίτες το μόνο που μετρά είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ο δρόμος, που έχει να διανύσει η ελληνική οικονομία μέχρι να βγει στο ξέφωτο της ανάπτυξης, είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, ενώ μελέτες φορέων, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ως προς την αξιοπιστία τους, εδραιώνουν τη γενικότερη αίσθηση ως προς την απόσταση, η οποία χωρίζει τη χώρα μας από τη λεγόμενη κανονικότητα.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι παρ’ όλο που η αγορά εργασίας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια σταθερής ανάκαμψης, η κατάσταση με την ανεργία βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς και όχι πάντα με ίσους όρους για όλες τις ομάδες των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα οι πιθανότητες μετάβασης από την ανεργία στην εργασία υπολογίζονται σε 7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μακροχρόνια ανέργους φτάνει μόλις 3%.

Η αύξηση των μέσων μισθών τόσο σε επίπεδο πλήρους, όσο και μερικής απασχόλησης αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις αμοιβών, τόσο μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσο και μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Τέλος, οι δείκτες φτώχειας παρουσιάζονται μειωμένοι το 2018, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 27 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το 2010. Ο πληθυσμός που εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας είναι οι άνεργοι, ενώ ακολουθούν ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός και οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι.

Αυτά είναι στοιχεία, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι επειδή άλλαξε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, επιλύθηκαν αυτόματα τα προβλήματά τους. Οσο η ανεργία παραμένει σε διψήφια επίπεδα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν και οι μισθοί – φιλοδωρήματα αντιμετωπίζονται σαν αναγκαίο κακό, κανείς δεν μπορεί να μιλά για έξοδο από την κρίση.

Μελέτες, όπως αυτή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, χαλούν το κυβερνητικό αφήγημα περί σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο η πραγματικότητα που αποτυπώνουν συμβαδίζει με αυτή που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να διαστρεβλωθεί, επειδή συγκρούεται με την εικόνα που θέλει να πλασάρει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μόνο με σκληρή δουλειά και άσκηση πολιτικής με επίκεντρο τις ανάγκες του κόσμου. Οχι τις ανάγκες της επικοινωνιακής τακτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου