Οι φόροι στα καύσιμα επαναφέρουν την αιθαλομίχλη

οι-φόροι-στα-καύσιμα-επαναφέρουν-την-α-282507

Τις τελευταίες ημέρες, που οι τιμές της θερμοκρασίας άρχισαν να παραπέμπουν σε χειμώνα και άναψαν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, η έντονη μυρωδιά του καμένου ξύλου επέστρεψε. Κατά τις βραδινές, κυρίως, ώρες το νέφος της αιθαλομίχλης κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία από τον σταθμό μέτρησης της αέριας ρύπανσης της Περιφέρειας για τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η μόνη επιβεβαίωση έρχεται από την έντονη δυσοσμία στον αέρα, που αναπνέουν όσοι κυκλοφορούν στην πόλη μετά το σούρουπο. Είναι η ίδια μυρωδιά, που κάθε χειμώνα, εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια, προκαλεί την έντονη ανησυχία του κόσμου και αναγκάζει τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την επιβάρυνση του αέρα που αναπνέουν οι Βολιώτες, αλλά και όσοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η χρήση μέσων θέρμανσης, που έχουν χαμηλό κόστος, ωστόσο επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, έχει γενικευτεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Η οικονομική δυσπραγία, που ταλανίζει τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ανάγκασαν πολλές οικογένειες να στραφούν στις ξυλόσομπες για να βγάλουν τον χειμώνα, με το τίμημα, όμως, να είναι βαρύ για τη δημόσια υγεία.

Η πολιτεία δεν είναι σε θέση να δώσει λύσεις μειώνοντας τους φόρους στα καύσιμα, ενώ η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης, που χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, γίνεται με το σταγονόμετρο. Κατά συνέπεια, η ρυπογόνος καύση ξύλου αναμένεται να κυριαρχήσει και τον φετινό χειμώνα, με τα πρώτα αποτελέσματα να γίνονται ήδη αισθητά.

Μόλις πέσει κι άλλο η θερμοκρασία και αυξηθούν τα ποσοστά υγρασίας, η αίσθηση του καμένου ξύλου θα γίνει ακόμη πιο έντονη και το νέφος της αιθαλομίχλης πιο πυκνό και επικίνδυνο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων, που θα δοθούν στη δημοσιότητα, θα επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι στον Βόλο επικρατούν συνθήκες θαλάμου αεριών για έναν ακόμη χειμώνα, ενώ η κεντρική εξουσία θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα. Αλλωστε, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επιβολή και η είσπραξη φόρων.

Για παράδειγμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης σχεδόν το 50% της τελικής τιμής αντιστοιχεί στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στον ΦΠΑ 24%. Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, το πετρέλαιο θέρμανσης φορολογείται σαν είδος πολυτελείας, με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια και αντιστοιχεί σε 280 ευρώ για κάθε τόνο πετρελαίου! Στη χώρα μας τα καύσιμα φορολογούνται όπως στη Σουηδία. Οι διαφορές μας με τη Σουηδία είναι, ωστόσο, ότι τα εισοδήματα των κατοίκων της δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα των Ελλήνων, όπως επίσης και οι δράσεις που αναλαμβάνει η σουηδική κυβέρνηση για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου