Η πολιτική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ και τα λάθη των κυβερνώντων

η-πολιτική-αμνησία-του-συριζα-και-τα-λά-289496

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς η κάθε κυβέρνηση επιθυμεί να στελεχώσει το σύστημα λειτουργίας του κράτους με πρόσωπα, τα οποία είναι απολύτως ελεγχόμενα ως προς τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν

Ο τρόπος, με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χειρίζεται τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, πληγώνει την εικόνα της κυβέρνησης και δίνει επιχειρήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους, ώστε να την επικρίνουν ότι εξυπηρετεί κομματικούς «ημέτερους» και καταπατά τους κανόνες της αξιοκρατίας, σε ό,τι αφορά στον ορισμό των νέων διοικήσεων των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Το τέως κυβερνών κόμμα, που υιοθέτησε τις ίδιες μεθόδους για τον ορισμό των διοικητών των νοσοκομείων όταν εκλέχτηκε στην εξουσία, ασκεί τώρα σφοδρή κριτική στη ΝΔ ότι διορίζει κομματικά στελέχη, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία, αναφορικά στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καλλιεργήσουν κλίμα αναστάτωσης σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και η παρούσα κυβέρνηση με τους χειρισμούς της τους δίνει τα ιδανικά επιχειρήματα, ώστε να αποδομήσουν την όποια προσπάθεια ανοικοδόμησης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Η αλήθεια είναι πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ορίσει τις νέες διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Σε περιπτώσεις όπως του Αχιλλοπουλείου οι καταστάσεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο από πλευράς ελλείψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς που φεύγουν σε λίγες ημέρες, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους, υπάρχουν μόνο προφορικές δεσμεύσεις ότι δεν θα προκληθούν περαιτέρω προβλήματα σε νευραλγικά τμήματα, όπως το οφθαλμολογικό και το γαστρεντερολογικό και σε κλινικές όπως η καρδιολογική και η παιδιατρική.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τέσσερις μήνες για να οριστούν οι νέοι διοικητές και τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγείλει την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση κομματικών «ημέτερων», επειδή η ΝΔ έδωσε το δικαίωμα για την άσκηση κριτικής σε αυτό το επίπεδο. Αυτή η εικόνα μπορεί να εξυπηρετεί το αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απαξιώνει την εικόνα της δημόσιας υγείας και προκαλεί επιπρόσθετη απογοήτευση στους πολίτες, που δικαίως αναρωτιούνται για τις διαδικασίες ορισμού των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, παρ’ ότι όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία διαβεβαιώνουν ότι έχουν παρέλθει οι εποχές της αναξιοκρατίας και πως οι θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό μοιράζονται ανάλογα με τα προσόντα των ενδιαφερομένων.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς η κάθε κυβέρνηση επιθυμεί να στελεχώσει το σύστημα λειτουργίας του κράτους με πρόσωπα, τα οποία είναι απολύτως ελεγχόμενα ως προς τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν, ότι θα διοικούν στο πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και πως θα έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό κομματικών ενσήμων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Οτι η νέα διοίκηση διορίστηκε, επειδή όντως μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, που θέτουν γιατροί και νοσηλευτές και πως δεν θα λειτουργήσει με οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου