Μοιρασμένες οι ευθύνες για την οριακή κατάσταση στο Νοσοκομείο

μοιρασμένες-οι-ευθύνες-για-την-οριακή-299369

Ο τέως υπουργός τοποθετήθηκε, σε ήπιους τόνους, στα θέματα, που του ετέθησαν, ωστόσο, όταν χρειάστηκε να κάνει την αυτοκριτική του, υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι μετριοπαθής πολιτικός. Η συνύπαρξή του στο νευραλγικό υπουργείο Υγείας με τον εκρηκτικό Παύλο Πολάκη για πάνω από τέσσερα χρόνια μαρτυρά πολλά για τις αντοχές του τέως υπουργού και την ποιότητα της πολιτικής του φιλοσοφίας. Ο Αν. Ξανθός είναι άνθρωπος ηπίων τόνων, που δεν επιδιώκει, ούτε τροφοδοτεί τις εντάσεις, προκειμένου να κάνει εντύπωση ή να επιβάλλει τις απόψεις του.

Η χθεσινή του επίσκεψη στο Νοσοκομείο Βόλου έγινε στο ίδιο πνεύμα, αν και τώρα ο θεσμικός του ρόλος επιβάλλει την άσκηση οξείας κριτικής στην κυβέρνηση, η οποία πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επιδεικνύει αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας. Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, που συναντήθηκαν χθες με τον τέως υπουργό Υγείας, εξέφρασαν στον κ. Ξανθό την αγωνία τους για την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στο Αχιλλοπούλειο. Δεν τίθεται πλέον ζήτημα αναβάθμισης του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά συνέχισης λειτουργίας βασικών τμημάτων και κλινικών του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο τέως υπουργός τοποθετήθηκε, σε ήπιους τόνους, στα θέματα, που του ετέθησαν, ωστόσο, όταν χρειάστηκε να κάνει την αυτοκριτική του, υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, προκειμένου να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Από τη σημερινή εικόνα συμπεραίνουμε πάντως ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη ηγεσία το υπουργείου Υγείας δεν έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Απλά προσπάθησαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και της απαγόρευσης προσλήψεων, ενώ όταν παρέδωσαν τα ηνία της εξουσίας στη ΝΔ, το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να μην είχε καταρρεύσει, ωστόσο οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών είχαν προκαλέσει οριακή κατάσταση.

Ο τέως υπουργός είπε χθες ότι η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει τα αντανακλαστικά, που επιτάσσουν οι περιστάσεις και άφησε αιχμές για την ύπαρξη σχεδιασμού, που μπορεί να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση βασικών δομών της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Ως έναν βαθμό το σκεπτικό έχει βάση, καθώς ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας προτείνει διαρκώς στην απερχόμενη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου να καλύψει τα κενά, προσλαμβάνοντας προσωπικό με μπλοκάκι.

Την ίδια στιγμή, η 5η ΥΠΕ περικόπτει δραματικά τον προϋπολογισμό του Αχιλλοπουλείου και προκαλεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, θέτοντας εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο μετριοπαθής κ. Ξανθός, αν πίστευε πραγματικά στον δημόσιο χαρακτήρα της νοσοκομειακής περίθαλψης, όφειλε να θωρακίσει θεσμικά τα Νοσοκομεία και να στελεχώσει τις κλινικές τους με το απαραίτητο προσωπικό. Πλέον, η όποια κριτική ασκείται ούτε ουσία έχει, ούτε μπορεί να αλλάξει τα δραματικά δεδομένα στο Αχιλλοπούλειο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου