Προσφυγικό και «μπαχαλάκηδες» ακυρώνουν το αφήγημα της επιτυχημένης διακυβέρνησης

προσφυγικό-και-μπαχαλάκηδες-ακυρώ-301112

Η νομοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών δεν αρκεί για να γίνει ξανά η Ελλάδα κανονική χώρα

Τους πόντους, που έχει κερδίσει η κυβέρνηση, χάρη στην αποφασιστικότητά της να νομοθετήσει μέτρα φοροελάφρυνσης των πολιτών και να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, κινδυνεύει να τους χάσει, εξαιτίας της ολιγωρίας της στο θέμα των μπαχαλάκηδων και της έλλειψης συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Για το μεταναστευτικό, όταν «έτρεχε» η προεκλογική περίοδος των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου, ελάχιστα ειπώθηκαν από τα κόμματα, τα οποία διεκδικούσαν την εξουσία. Αλλωστε, εκείνη την περίοδο το θέμα είχε εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Η Τουρκία δεν είχε ανοίξει τους μεταναστευτικούς διαύλους στο Αιγαίο και οι ροές των προσφύγων δεν είχαν καμία σχέση με τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Πλέον, η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς περνούν από τα τουρκικά παράλια στη χώρα μας περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε εβδομάδα, με τις γνωστές συνέπειες για τα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου και τις αντίστοιχες αντιδράσεις στην ενδοχώρα. Το σχέδιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν διασφαλίζει άμεσες λύσεις. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση από την άνοιξη του 2020 και βλέπουμε!

Η ΝΔ δεν διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και αυτό φαίνεται στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της από το χάος, το οποίο προκαλείται στα νησιά και από την κλιμακούμενη αναστάτωση στις περιοχές, όπου σχεδιάζεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι νησιωτικές δομές φιλοξενίας. Η έλλειψη ενημέρωσης και η απόλυτη μυστικότητα, με την οποία χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ακραίες αντιδράσεις ομάδων πολιτών, που απειλούν ακόμη και με αυτοδικία, προκειμένου να μην εγκατασταθούν στον τόπο τους ταλαιπωρημένοι, από τους πολέμους και τη βαρβαρότητα των δικών τους κρατών, συνάνθρωποί μας, προκαλούν εκρηκτική κατάσταση, που όσο περνά ο καιρός οξύνεται και απειλεί την κοινωνική ειρήνη.

Η κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει ανοιχτά και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις τοπικές κοινωνίες, όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες. Παράλληλα, πρέπει να φροντίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να σιωπήσουν εκείνα τα στελέχη του κόμματός του, που καθημερινά προκαλούν στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα κοινωνικά δίκτυα. Οφείλει, επίσης, να επιδιώξει μίνιμουμ πολιτική συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του πρέπει να αντιληφθεί ότι η άσκηση αντιπολίτευσης με μικροπολιτική στόχευση και η διαρκής υπονόμευση του όποιου κυβερνητικού σχεδιασμού στο ευαίσθητο αυτό θέμα μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν, τη στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αφήσει την Ελλάδα να παλεύει μόνη της στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στο θέμα των μπαχαλάκηδων, που μάλιστα η ΝΔ είχε αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις για την επιβολή της έννομης τάξης σε περιοχές της Αθήνας, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε άβατο, καθώς και για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Πανεπιστημίων μέσω της κατάργησης του ασύλου και της εκδίωξης παραβατικών ομάδων από τις πανεπιστημιακές σχολές, ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός απολογισμός είναι απογοητευτικός. Οι καθημερινές επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά αστυνομικών και η διατήρηση του καθεστώτος ανομίας εντός των ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία του όποιου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Οι προσδοκίες, που είχαν καλλιεργήσει στους πολίτες και ειδικά στους ψηφοφόρους τους οι κυβερνώντες, αναφορικά στην αντιμετώπιση των φαινομένων, διαψεύδονται από την αμείλικτη πραγματικότητα. Τα επεισόδια, οι μολότοφ, οι συγκρούσεις με την Αστυνομία και οι τραυματίες επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της ΝΔ να ελέγξει μια κατάσταση, που τέθηκε εκτός ελέγχου την προηγούμενη τετραετία, όταν οι κουκουλοφόροι τα έσπαγαν ανενόχλητοι, οι Ρουβίκωνες μπαινόβγαιναν στη Βουλή και οι καταδρομικές έφοδοι σε πρεσβείες, επιχειρήσεις και υπουργεία σημειώνονταν σε σχεδόν καθημερινή βάση, μερικές φορές υπό την ανοχή της Αστυνομίας.

Στο τετράμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ παρατηρούμε ότι οι ντροπιαστικές καταστάσεις, που επαναλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθούν να υφίστανται, ίσως όχι με την ίδια συχνότητα, αλλά και πάλι το αποτύπωμα των κουκουλοφόρων είναι έντονο στις γειτονιές της πρωτεύουσας, όπου ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα καθαρίσει από την ανομία. Από τη μια μεριά, λοιπόν, οι μπαχαλάκηδες με τις μολότοφ, από την άλλη οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές με τις ντουντούκες και τις κραυγές μισούς, απειλούν την κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα πληγώνουν την εικόνα της κυβέρνησης, που άλλα είχε υποσχεθεί, άλλα σχεδίαζε και άλλα καλείται να αντιμετωπίσει.

Προφανώς, το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή την περίοδο. Η έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την έκρηξη των προσφυγικών ροών, προκαλούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μίγμα, που απειλεί την κοινωνική ειρήνη. Από την άλλη μεριά, οι κουκουλοφόροι και οι μπαχαλάκηδες, που εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δρουν ανεξέλεγκτα γύρω από τα Πανεπιστήμια και μέσα σε αυτά, πλήττουν το πρόσωπο της κυβέρνησης και ακυρώνουν, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, το θετικό νομοθετικό έργο, που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι περιπτώσεις ομάδων πολιτών, που αντιμετωπίζουν ξενοφοβικά τους πρόσφυγες, που τους πετροβολούν και απειλούν τους ίδιους και τα παιδιά τους έξω από σχολεία, όπου φοιτούν προσφυγόπουλα, προσβάλλουν την εικόνα της χώρας και ακυρώνουν την προσπάθεια των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων να βοηθήσουν και να περιθάλψουν τους πρόσφυγες. Τα θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με τις μολότοφ και τις κατεστραμμένες περιούσιες πολιτών αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, που προσπαθεί να ανακτήσει τον βηματισμό της και να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από δέκα εφιαλτικά χρόνια.

Η νομοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών δεν αρκεί για να γίνει ξανά η Ελλάδα κανονική χώρα. Απαιτούνται κοινωνική ειρήνη και αποκατάσταση της νομιμότητας. Η ανεξέλεγκτη δράση των μπαχαλάκηδων και το ρατσιστικό ξέσπασμα των ξενοφοβικών συμπολιτών μας σε βάρος ταλαιπωρημένων ψυχών, αφενός διαταράσσουν και απειλούν την κοινωνική ειρήνη, αφετέρου ακυρώνουν την κυβερνητική προσπάθεια να αποκατασταθούν η ομαλότητα και η ευταξία, έναντι της ανωμαλίας και της ανομίας. Να επικρατήσουν η σύνεση και η μετριοπάθεια, έναντι των ακροτήτων και του φανατισμού. Ο φανατισμός και οι ακρότητες, είτε είναι λεκτικές, είτε όχι, αποτελούν διαχρονική απειλή για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Μόνο που στις άλλες κοινωνίες δεν συνεκτιμάται ο επιβαρυντικός παράγοντας της οικονομικής κρίσης, ο οποίος σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας μεγεθύνει και υποδαυλίζει τις εντάσεις, στρώνοντας παράλληλα το έδαφος στους κατά συνείδηση ταραξίες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου