Ενα ακόμη θέμα κοινής διεκδίκησης που έγινε σημείο τριβής

ενα-ακόμη-θέμα-κοινής-διεκδίκησης-που-302725

Η πόλη έχει εγκλωβιστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε αδιέξοδη συζήτηση για το νέο δικαστικό μέγαρο. Η επιλογή που προτάθηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ η αντιπαράθεση που εξελίσσεται μόνο κακό κάνει στη διεκδίκηση του Βόλου για σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό μέγαρο. Το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, ναρκοθετεί την προσπάθεια για την ανέγερση νέου κτιρίου, που θα βάλει τέλος στις σημερινές τριτοκοσμικές καταστάσεις στο Πρωτοδικείο Βόλου.

Οι μετέχοντες στην εξελισσόμενη αντιπαράθεση θυμίζουν τον σκύλο, που κυνηγά την ουρά του, καθώς η πρόταση για αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως διατηρητέου δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση, που έτσι κι αλλιώς θα είναι αδύνατο να μετατρέψει ακατάλληλο κτίριο σε σύγχρονο δικαστικό μέγαρο.

Ανάλογες προτάσεις υποβλήθηκαν στο παρελθόν με αποκλειστικό σκοπό να μην απομακρυνθούν οι δικηγόροι από τα γραφεία τους πέριξ της πλατείας Ελευθερίας. Αυτός ο στενόμυαλος και εν πολλοίς συντεχνιακός τρόπος σκέψης οδήγησε σε ναυάγιο το σύνολο των προτάσεων για μετεγκατάσταση του δικαστικού έξω από το κυκλοφοριακά επιβαρυμένο κέντρο της πόλης.

Οι μελέτες, που εκπονήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προτείνουν συγκεκριμένα οικόπεδα, όπου μπορεί να ανεγερθεί κτίριο, το οποίο θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Θα έχει, δηλαδή, σύγχρονα ακροατήρια, άνετα γραφεία και επαρκείς βοηθητικούς χώρους, υποδομές για τα άτομα με αναπηρίες, κατάλληλους χώρους υγιεινής και θέσεις στάθμευσης.

Στο νέο κτίριο οι δικογραφίες και οι φάκελοι των δικαστικών υποθέσεων δεν θα στοιβάζονται στους διαδρόμους και τις σκάλες, η οροφή δεν θα κινδυνεύει να πέσει στα κεφάλια δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και διαδίκων, ενώ τα παράθυρα και οι πόρτες δεν θα μπάζουν νερά σε κάθε βροχή. Η απονομή δικαιοσύνης θα γίνεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως αρμόζει στη σπουδαιότητα του θεσμού και όπως αξίζει στην πόλη του Βόλου.

Αυτή τη στιγμή είναι ίσως η μοναδική πρωτεύουσα νομού, που δεν διαθέτει σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό μέγαρο. Ακόμη και κωμοπόλεις με πληθυσμό μερικών χιλιάδων κατοίκων διαθέτουν καλύτερες υποδομές. Σε αυτές τις περιοχές οι εμπλεκόμενοι φορείς κατάφεραν να συνεννοηθούν στα αυτονόητα και να συναποφασίσουν την υλοποίηση σχεδιασμού, που θα δίνει λύσεις στις πραγματικές ανάγκες και δεν θα ικανοποιεί πεισματικές διεκδικήσεις, ξεπερασμένες από τις συνθήκες της εποχής και την πραγματικότητα, την οποία έχουν διαμορφώσει αδιαμφισβήτητες αποφάσεις κορυφαίων θεσμικών οργάνων, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή πίεση εκ μέρους των τοπικών εκπροσώπων φορέων, έτσι ώστε να αρχίσει τις διαδικασίες ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στον Βόλο. Αντίθετα, γίνεται αποδέκτρια μη ρεαλιστικών προτάσεων, που σε τελική ανάλυση της παρέχουν το ιδανικό άλλοθι για τη δική της απραξία. Αυτό που σκέφτονται στο αρμόδιο υπουργείο είναι ότι εφόσον δεν μπορεί να βρει η τοπική κοινωνία κοινό βηματισμό και ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί περισσότερο η κεντρική εξουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου