Ο αγώνας για δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-15, 18:04:26
Ο αγώνας για δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα

Πολλαπλά μηνύματα στέλνουν οι συνταξιούχοι με το αγωνιστικό πλαίσιο, που προετοιμάζουν το επόμενο διάστημα. Αφενός στέλνουν μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν παραιτούνται των διεκδικήσεών τους για επιστροφή όσων τους αφαίρεσαν οι μνημονιακές περικοπές, αφετέρου ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν τους εφησυχάζουν οι εξαγγελίες για αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για καταβολή αναδρομικών από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου.

Στις 30 Νοεμβρίου και τις 14 Δεκεμβρίου το συνταξιουχικό κίνημα ξαναβγαίνει στους δρόμους, με σκοπό να διατρανώσει την αγωνία του για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, που πρωτίστως αφορά στους εν ενεργεία εργαζόμενους. Δίχως τη δική τους στήριξη, οι αγώνες των απομάχων της δουλειάς θα είναι ατελέσφοροι. Χωρίς την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνίας και τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που προγραμματίζονται σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να αισθανθούν την παραμικρή πίεση και κατά συνέπεια δεν θα νομοθετήσουν για την άρση των αδικιών, που υπέστησαν οι συνταξιούχοι τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι υποσχέσεις για αυξήσεις στις συντάξεις και για καταβολή αναδρομικών τελούν υπό αμφισβήτηση από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, οι οποίοι εκτιμούν πως επιχειρείται η αδρανοποίηση του κινήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι δικές τους αντιδράσεις, που είχαν διαρκή χαρακτήρα, οδήγησαν στην άρση άδικων αποφάσεων και άνοιξαν τον διάλογο για τη δικαίωση των απομάχων της δουλειάς.

Η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου μπορεί να έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις περικοπές 260.000 επικουρικών συντάξεων, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού των νέων, ωστόσο αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματική η διάταξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2014, περιορίζοντας δραματικά τις διεκδικήσεις για επιστροφή αναδρομικών.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, για αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς για καταβολή αναδρομικών από τις αρχές του 2020, όχι μόνο δεν ικανοποιούν τους συνταξιούχους, αλλά τους αναγκάζουν να παραμείνουν σε κατάσταση αγωνιστικής επαγρύπνησης, καθώς θεωρούν ότι η βασική φιλοσοφία και της παρούσας κυβέρνησης ως προς το ασφαλιστικό επικεντρώνεται στη χορήγηση συντάξεων, που δεν θα ανταποκρίνονται στις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ ο κλάδος της επικουρικής ασφάλισης παραδίδεται στους ιδιώτες.

Οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου και ψήφιση νέου ασφαλιστικού από τη ΝΔ κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν τους συνταξιούχους. Το αντίθετο μάλιστα. Εχοντας επιλέξει τον δρόμο του αγώνα, προετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους απάντηση και στην παρούσα κυβέρνηση. Αν, ωστόσο, δεν πλαισιώσουν αυτό τον αγώνα οι ίδιοι οι απόμαχοι της δουλειάς και δεν στηρίξουν τους συνταξιούχους οι εν ενεργεία εργαζόμενοι και το σύνολο των κοινωνικών φορέων, η προσπάθεια για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα θα ναυαγήσει.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=