Αγιάτρευτες παθογένειες

αγιάτρευτες-παθογένειες-306555

H Ελλάδα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει στο επίπεδο αντίστοιχων συστημάτων της Ευρώπης

Ιστορίες παραλογισμού στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, όπως αυτή του μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Βόλου, που έχει εγκατασταθεί εδώ και έξι μήνες, ωστόσο δεν λειτουργεί, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και έλλειψης προσωπικού, εδραιώνουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει στο επίπεδο αντίστοιχων συστημάτων της Ευρώπης.

Στο ερώτημα γιατί χρειάστηκε να περάσει μισός χρόνος για να δοθεί η προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας, η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στο τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, που κρατά τα κλειδιά του κράτους. Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί πρώτα παρελήφθη ο μαγνητικός τομογράφος με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρικές δηλώσεις των υπευθύνων και στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης της άδειας λειτουργίας, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στη χρονική συγκυρία εγκατάστασης του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι εκείνο το διάστημα η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Στο πιο σημαντικό ερώτημα, για το πότε ακριβώς θα καταστεί εφικτή η πλήρης λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής, η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας, καθώς χρειάζονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που θα αναλάβει τον χειρισμό του μαγνητικού τομογράφου. Προς το παρόν υπάρχει ένας γιατρός και ένας ακόμη που έχει αποσπαστεί από τον αξονικό τομογράφο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συγκεκριμένου τμήματος του Νοσοκομείου.

Τουλάχιστον δέκα γιατροί και νοσηλευτές χρειάζονται για την πλήρη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου. Ο στόχος με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει ουτοπικός. Δεν αποκλείεται να φτάσει ο Μάιος του 2020, να έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου και ακόμη να προκύπτουν κενά στο προσωπικό, το οποίο πρέπει να τον λειτουργήσει. Το ίδιο διάστημα, το Νοσοκομείο αναμένεται να παραλάβει και τον στεφανιογράφο, για τον οποίο επίσης δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την κάλυψη των θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που θα αναλάβει τη λειτουργία του.

Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίθει ανάλογων περιπτώσεων γραφειοκρατικής τρέλας και απερίγραπτης ανεπάρκειας και αδιαφορίας των υπευθύνων να καλύψουν τις ανάγκες, κάνοντας το αυτονόητο. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η αλλαγή κυβέρνησης δεν δείχνει, προς το παρόν τουλάχιστον, να αλλάζει το σκηνικό διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία. Σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση είναι χειρότερη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη προ των βουλευτικών εκλογών. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστεί η νέα διοίκηση του Αχιλλοπούλειου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες εκκρεμότητες στο θέμα του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του χρόνου, εντείνει τις ανησυχίες των γιατρών και των νοσηλευτών, που δικαίως αισθάνονται ότι τους έχουν εγκαταλείψει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου