Ενα κράτος που στερεί πόρους και φορτώνει τις Περιφέρειες με αρμοδιότητες

ενα-κράτος-που-στερεί-πόρους-και-φορτώ-307907

Οι λύσεις, που δόθηκαν με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων εντός και εκτός του αστικού ιστού, προήλθαν από πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τις ίδιες ελλείψεις και τα γνωστά προβλήματα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του νομού Μαγνησίας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πιθανές έκτακτες καταστάσεις τον φετινό χειμώνα, κυρίως στον ορεινό όγκο του Πηλίου, όπου οι μεγάλες κλίσεις του εδάφους και η απουσία υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης προκαλούν πονοκέφαλο στους αρμοδίους. Το θετικό είναι πως η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει διασφαλίσει ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της περιοχής. Το αρνητικό είναι πως το ποσό αφαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την υλοποίηση έργων.

Δεν υπήρχε, ωστόσο, άλλη επιλογή, καθώς η κεντρική εξουσία εξακολουθεί να φορτώνει με αρμοδιότητες την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την ίδια στιγμή αδιαφορεί για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, που προκαλούν οι επιπλέον αρμοδιότητες. Οπως για παράδειγμα ο καθαρισμός των ρεμάτων, τα οποία στην περίπτωση της Μαγνησίας εκτείνονται σε μήκος 8.000 χιλιομέτρων και απαιτούνται κάθε χρόνο τεράστια ποσά για τη διευθέτησή τους.

Τα ρέματα, που δεν έχουν καθαριστεί και η κοίτη τους δεν έχει διευθετηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται μεγάλους υδάτινους όγκους, αποτελούν διαρκή κίνδυνο για τις κατοικημένες περιοχές. Ο νομός Μαγνησίας και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου έχουν ιδιαίτερα άσχημη εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις. Οι λύσεις, που δόθηκαν με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων εντός και εκτός του αστικού ιστού, προήλθαν από πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κεντρική εξουσία ήταν και παραμένει απούσα. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να περικόπτει τους πόρους και να φορτώνει με επιπρόσθετες αρμοδιότητες τις Περιφέρειες, στερώντας τους τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Με μόλις δύο χειριστές μηχανημάτων είναι στελεχωμένη η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να δαπανώνται κάθε χρόνο σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες για την κάλυψη των αναγκών αποχιονισμού.

Η κεντρική εξουσία δεν αδιαφορεί μόνο σε ό,τι αφορά στην ανάγκη κάλυψης των κενών σε προσωπικό και στη χρηματοδότηση των Περιφερειών αναφορικά στον νευραλγικό τομέα της πολιτικής προστασίας. Καθυστερεί την υλοποίηση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, που θα θωρακίσουν περιοχές με ιδιαιτερότητες, όπως το Ανατολικό Πήλιο. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2018. Ωστόσο, πολλά από τα έργα που είχε ανακοινώσει η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχουν καν δημοπρατηθεί.

Πρόσφατα ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου δοκιμάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε ένα 24ωρο έπεσε βροχή, που αντιστοιχεί σε βροχοπτώσεις δύο μηνών. Αν τα έργα που εκκρεμούν είχαν ολοκληρωθεί ίσως να μην καταστρέφονταν ξανά σημαντικές δημοτικές υποδομές. Ισως να μην καρδιοχτυπούσαν και πάλι οι κάτοικοι της περιοχής, στους οποίους η πολιτεία δίνει διαρκώς αφορμές για να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου