Η εμπιστοσύνη των πολιτών και οι ευθύνες της κυβέρνησης

η-εμπιστοσύνη-των-πολιτών-και-οι-ευθύν-310290

Σε όλες ανεξαιρέτως τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνεται ανέλπιστο για πολλούς κλίμα αισιοδοξίας, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η χώρα μας ξεπερνά ή έχει ήδη ξεπεράσει την οικονομική κρίση και πως τα επόμενα πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα συγκεκριμένα δημοσκοπικά συμπεράσματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ξεκάθαρη ένδειξη εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, που έχουν παρουσιάσει απτά δείγματα γραφής από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας διακυβέρνησης.

Ο τρόπος, με τον οποίο λειτουργεί το υπουργικό συμβούλιο, το περιεχόμενο, η στόχευση και η φιλοσοφία των νομοσχεδίων, που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει σοβαρή προσπάθεια για την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με τη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης των πολιτών και τη νομοθέτηση αποφάσεων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Από τις ίδιες δημοσκοπήσεις προκύπτουν, ωστόσο, ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία στέλνουν στη νέα κυβέρνηση ηχηρό μήνυμα, ότι το κλίμα αισιοδοξίας, που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν αρκεί, ώστε τα σοβαρά προβλήματα της χώρας να επιλυθούν ως διά μαγείας. Οι πολίτες θεωρούν ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα αίτια, που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη νομοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης και την υλοποίηση με ταχείς ρυθμούς των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη, που πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να αρθούν στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών σε δομικά ζητήματα λειτουργίας του κράτους, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην μνημονιακή περιπέτεια της Ελλάδας, καθώς επίσης και στη μακρόχρονη, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρέθηκαν σε ανάλογη μοίρα, ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με την ξεκάθαρη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από τους πρώτους μήνες στο τιμόνι της χώρας, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ πιστεύει ότι το εξελισσόμενο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας θα του επιτρέψει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του, ώστε να ολοκληρώσει χωρίς απρόοπτα την τρέχουσα κοινοβουλευτική τετραετία και, γιατί όχι, να διεκδικήσει και δεύτερη κυβερνητική θητεία. Αυτή είναι η ευρύτερη επιδίωξη και στρατηγική του στόχευση.

Στο εσωτερικό του κόμματός του δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και φυγόκεντρες δυνάμεις. Το αντίθετο, μάλιστα. Η ΝΔ εμφανίζει ισχυρή συνοχή και παράλληλα επιδιώκει τη διεύρυνση των δυνάμεών της προς τον διεκδικούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρώο χώρο. Η ψήφος των αποδήμων, η συνταγματική αναθεώρηση, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι τα εργαλεία, που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός, ώστε να διευρυνθεί το κόμμα του προς το κέντρο και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εξάντληση της τετραετίας και τη διεκδίκηση της επανεκλογής της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Από πλευράς πολιτικής στρατηγικής η ΝΔ και ο αρχηγός της βρίσκονται σε καλό δρόμο και θεωρείται εφικτό να πετύχουν την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις εξελίξεις, ειδικά στο ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, ο θεμέλιος λίθος για την επίτευξη οποιασδήποτε πολιτικής στόχευσης είναι η ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ηρεμία είναι η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία.

Προϋποθέτει ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, υγιές τραπεζικό σύστημα και επενδύσεις. Ετσι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και θα επιτευχτεί ο πολυπόθητος στόχος για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% είναι η μείωση των υπερπλεονασμάτων, που έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι πάνω στο τετράπτυχο περιορισμός των φόρων, ενίσχυση των επενδύσεων, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μείωση των υπερπλεονασμάτων η ΝΔ οικοδόμησε το προεκλογικό της αφήγημα για την οικονομία και κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές υποσχόμενη περισσότερες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για τους πολίτες. Στο πρώτο τετράμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ υπάρχουν σαφή δείγματα γραφής ως προς τη μείωση των φόρων, την εξυγίανση των τραπεζών και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά στην πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο δημόσιο δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα, ενώ σε ζητήματα, όπως οι χιλιάδες συντάξεις που καθυστερούν να καταβληθούν στους δικαιούχους και η επιστροφή 700 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει το δημόσιο στους ιδιώτες, ακούμε μόνο υποσχέσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Αρκετά από τα κυβερνητικά στελέχη, που υπόσχονται χωρίς να παράγουν ακόμη συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο, ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα στούντιο καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Προφανώς, έχουν πάρει γραμμή από το Μαξίμου να επικοινωνούν το κυβερνητικό έργο και να προπαγανδίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Χρειάζονται, ωστόσο, σκληρή δουλειά και λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις μέχρι η χώρα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και η οικονομία να αποκτήσει στέρεες βάσεις. Η υψηλή δημοφιλία, που απολαμβάνει η νέα κυβέρνηση, μπορεί να μετατραπεί σε λαϊκή δυσαρέσκεια χωρίς να το αντιληφθούν στη ΝΔ. Οι θετικές δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες, μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικό κόλαφο για το κυβερνών κόμμα, αν αρκετά στελέχη του δεν αφήσουν τη δημοσιότητα για να στρωθούν στη δουλειά.

Το κυβερνητικό έργο ορθώς επικεντρώνεται στη μείωση των φόρων και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Χρειάζεται, ωστόσο, συνολική μεταρρύθμιση στους τομείς της γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε οι αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας να εφαρμόζονται και το πιο σημαντικό να μη λειτουργεί αποτρεπτικά το κράτος για όσους θέλουν να επενδύσουν. Αν σε αυτά τα θέματα η ΝΔ καταφέρει να αλλάξει το ισχύον στρεβλό καθεστώς, τότε θα έχει πετύχει τον κορυφαίο κυβερνητικό της στόχο, θα έχει δημιουργήσει, δηλαδή, λειτουργικό, αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος, ενώ παράλληλα θα έχει βάλει τις βάσεις για την επανεκλογή της μετά από τέσσερα χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου