Δεν αρκεί η στατιστική βελτίωση των ποσοστών της ανεργίας

δεν-αρκεί-η-στατιστική-βελτίωση-των-πο-311057

Η αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας συνεχίζεται, με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία να καταγράφουν νέα υποχώρηση στα επίπεδα του 16,7% για τον μήνα Αύγουστο, όταν, δηλαδή, οι δείκτες της απασχόλησης στα τουριστικά επαγγέλματα και στον κλάδο της εστίασης βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο. Νέοι, κυρίως, κατάφεραν να βρουν δουλειά και να καλύψουν μέρος των αναγκών τους, απασχολούμενοι σε κάποιον τουριστικό προορισμό.

Παράλληλα, καταγράφεται από τον ΕΦΚΑ αύξηση του ποσοστού των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων. Οσοι, δηλαδή, λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 500 ευρώ, αυξήθηκαν στο πρώτο 10μηνο του 2019, γεγονός που καταδεικνύει ότι στη χώρα μας η μείωση της ανεργίας δεν συνοδεύεται από αύξηση των μισθών, οι οποίοι παραμένουν στα Τάρταρα και δεν επιτρέπουν σε χιλιάδες συμπολίτες μας να σηκώσουν κεφάλι.

Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, όπως, άλλωστε, συνέβη την προηγούμενη τετραετία, όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες σε σχέση με το 2019.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν ευκαιρίες για εργασία σε νέους, κυρίως, με αποδοχές, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα, που ισχύουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, εξακολουθούν να βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το βασικό δεδομένο είναι ότι οι περισσότερες νέες συμβάσεις, που υπογράφονται πλέον, αφορούν σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που απασχολούνται με πλήρες ωράριο, αμείβονται με μισθούς πείνας και δεν μπορούν να ελπίζουν σε ουσιαστικές αυξήσεις, αν δεν αλλάξει το κλίμα στην ιδιωτική οικονομία με στοχευμένες κινήσεις από την κυβέρνηση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο σοβαρό βήμα. Μπορεί να δώσει φορολογικές ανάσες στους εργαζόμενους με αποδοχές έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ θα μειώσει τα φορολογικά βάρη πολλών επιχειρήσεων. Το καθοριστικό βήμα είναι, ωστόσο, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Αυτή η αλυσίδα έχει διαρραγεί την τελευταία δεκαετία. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχασαν έως και το 45% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα να περιορίσουν δραματικά την κατανάλωση και να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την πραγματική οικονομία. Αν διευθετηθεί το μείζον θέμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων απασχόλησης, θα επιτευχθεί σημαντικός διπλός στόχος.

Αφενός η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και οι νέοι εργαζόμενοι θα αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς, αφετέρου η κατανάλωση θα τονωθεί και οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν επιπρόσθετες δυνατότητες για περισσότερους και καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου