Απαθείς μπροστά σε μία αδιέξοδη κατάσταση

απαθείς-μπροστά-σε-μία-αδιέξοδη-κατάσ-311993

Είτε γιατί δεν είχε διοργανωθεί σωστά, είτε γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα του κλάδου τους με ανάλογες μορφές αντίδρασης, η χθεσινή κινητοποίηση της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών στην είσοδο του Αχιλλοπουλείου απέτυχε παταγωδώς. Το χειρότερο είναι πως δεν εξέπληξε ούτε τους ίδιους τους διοργανωτές της χθεσινής συγκέντρωσης η απογοητευτική συμμετοχή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσει καρπούς ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης, εφόσον η ανταπόκριση των άμεσα ενδιαφερομένων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η παρουσία των τοπικών εκπροσώπων φορέων μηδενική. Την ίδια στιγμή, πάντως, τα προβλήματα στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα οξύνονται, με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να απειλούν ευθέως την εύρυθμη λειτουργία του Αχιλλοπουλείου.

Με σειρά υπομνημάτων και ανοιχτών επιστολών η διοίκηση της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε την κοινή γνώμη και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη δραματική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Βόλου, ωστόσο δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση.

Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, «πάγωσαν», οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες στις κλινικές και τα τμήματα του Αχιλλοπουλείου, ουδείς γνωρίζει αν θα ανανεωθούν, ενώ ο υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, που αποκτήθηκε μετά κόπων και βασάνων λίγο πριν το καλοκαίρι, παραμένει αναξιοποίητος.

Ο μαγνητικός τομογράφος δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το ψηφιακό χειρουργείο υπολειτουργεί, καθώς το Νοσοκομείο έχει χάσει τους μισούς αναισθησιολόγους. Σχεδόν 300 άτομα λείπουν από τον προβλεπόμενο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, σε ό,τι αφορά στους νοσηλευτές και τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων, που διεκδικούν προσλήψεις, αναμένουν την ίδια στιγμή την υλοποίηση των προφορικών υποσχέσεων για κάλυψη του προϋπολογισμού του Αχιλλοπουλείου μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύντομα οι συνέπειες της έλλειψης πόρων θα φανούν στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου και τότε θα είναι πολύ αργά για νέες δεσμεύσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η κατάσταση είναι, λοιπόν, οριακή και ο μόνος που δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται είναι ο υπουργός Υγείας. Τέσσερις μήνες συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας στο τιμόνι του υπουργείου, ωστόσο στον νομό Μαγνησίας όχι μόνο δεν έχουμε δει να βελτιώνονται οι συνθήκες στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Αναρωτιόμαστε, πραγματικά, αν δεν ασκηθεί πίεση στον αρμόδιο υπουργό πώς μπορεί να δρομολογηθεί η επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος πριν η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απασχολεί πρωτίστως τα μέλη της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, καθώς οι συνέπειες της αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας επηρεάζουν άμεσα το δικό τους έργο και καθιστούν αφόρητη την καθημερινότητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου