Μέσα στα σχολεία γεννιούνται οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες του αύριο

μέσα-στα-σχολεία-γεννιούνται-οι-ευαισ-312839

Στη σχολική κοινότητα των 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Βόλου τα ιδεώδη της εθελοντικής προσφοράς αίματος μπολιάστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Πλέον το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα διαθέτει μια ισχυρή τράπεζα αίματος, που μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όχι μόνο όσων την τροφοδοτούν κάθε χρόνο, αλλά και γενικότερα, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως από την πρωτοβουλία, που ανέλαβαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων και γονέων των δύο σχολείων, ξεφύτρωσαν νέοι εθελοντές αιμοδότες, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους μαθητές.

Νέα παιδιά, γεμάτα δίψα για ζωή, όνειρα και ευαισθησίες για τον διπλανό τους, έχουν πλέον την ευκαιρία να βοηθήσουν εμπράκτως στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος του σχολείου τους, προσφέροντας λίγο από το αίμα τους. Το πανέμορφο συναίσθημα της προσφοράς στον συνάνθρωπο, μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία, πλημμυρίζει πλέον πολλούς από τους μαθητές του σχολείου, που θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά εθελοντών αιμοδοτών και δεν θα επιτρέψουν να προκύψουν ελλείψεις σε αίμα. Ετσι, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή λόγω έλλειψης αποθεμάτων αίματος, ενώ η σημασία της εθελοντικής προσφοράς στον συνάνθρωπο θα εδραιωθεί στην ψυχή και το μυαλό των νέων αιμοδοτών ως αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης και ευαισθητοποίησης. Οι τελειόφοιτοι και οι απόφοιτοι του 3ου Λυκείου Βόλου, που πλέον αρκετοί είναι φοιτητές, αλλά δεν ξεχνούν ότι κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου το σχολείο τους διοργανώνει την καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία, αποτελούν την επόμενη γενιά των εθελοντών αιμοδοτών στην πόλη μας και κάνουν υπερήφανους τους γονείς και τους καθηγητές τους, που είχαν την έμπνευση να ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Στα σχολεία γίνονται κάθε μέρα μικρά θαύματα, όχι μόνο για τη μόρφωση των παιδιών, αλλά και για την καλλιέργεια της ψυχής τους.

Οι δράσεις εθελοντισμού, που φέρνουν πιο κοντά στον συνάνθρωπο τη νέα γενιά, αποτελούν κορυφαίες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συμβάλλουν στη δημιουργία ανθρώπων, που δεν θα σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τον διπλανό. Σε αυτή την προσπάθεια το σχολείο και η οικογένεια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο ώστε μπορούν να καλύπτουν τα κενά της θεσμοθετημένης πολιτείας, σε ό,τι αφορά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για μείζονα ζητήματα.

Για θέματα ζωής και θανάτου στην κυριολεξία, όπως είναι για παράδειγμα η δωρεά οργάνων. Η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον χαμηλότερο αριθμό δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι προσπάθειες της πολιτείας για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης έχουν πέσει στο κενό, ενώ η στάση της Εκκλησίας δεν βοηθά στην αλλαγή νοοτροπίας του κόσμου. Μόνο μέσα από τα σχολεία μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Μέσα στη σχολική κοινότητα τα παιδιά μπορούν να γίνουν αποδέκτες των κατάλληλων μηνυμάτων, να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων και να εμπλουτίσουν τα μητρώα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου