Υστατη ευκαιρία για τη θωράκιση των μαθητών

υστατη-ευκαιρία-για-τη-θωράκιση-των-μα-314025

Δεν εκπλήσσει το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργήθηκε σε Γυμνάσιο του Βόλου, όπου 14χρονος μαθητής λιποθύμησε μέσα στο σχολείο μετά από χρήση ναρκωτικών. Είθισται ανάλογες διαδικασίες να μην αποδίδουν ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν την εποπτεία των σχολικών μονάδων και υποτίθεται ότι επαγρυπνούν για την προστασία των μαθητών από την απειλή των εξαρτήσεων και όχι μόνο.

Το πόρισμα καταλήγει σε αναμενόμενο συμπέρασμα, ότι οι καθηγητές του σχολείου λειτούργησαν με τον ενδεικνυόμενο τρόπο, όταν αντιλήφθησαν ότι μαθητής τους σχεδόν έχασε τις αισθήσεις του, αφού πρώτα κάπνισε χασίς. Με άλλα λόγια, η προκαταρκτική εξέταση δεν επικέντρωσε στο πώς πέρασαν τα ναρκωτικά μέσα στο σχολείο, αλλά αν οι καθηγητές αντέδρασαν σωστά όταν λιποθύμησε ο μαθητής μετά τη χρήση ναρκωτικών!

Η αιτία του προβλήματος είναι, ωστόσο, η άνετη πρόσβαση, που έχουν στο σχολικό περιβάλλον όσοι θέλουν να μπλέξουν στα δίχτυα των εξαρτησιογόνων ουσιών αθώες παιδικές ψυχές. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι εκπαιδευτικοί μερίμνησαν, ώστε ο μαθητής που λιποθύμησε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Η λιποθυμία του 14χρονου ήταν το αποτέλεσμα της χρήσης ναρκωτικών.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση δύσκολα θα απέδιδε ευθύνες σε καθηγητές, όχι γιατί διενεργήθηκε από συνάδελφό τους, αλλά γιατί δεν έχουν την απαιτουμένη κατάρτιση οι εκπαιδευτικοί, ώστε να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις, όπως αυτή που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και σόκαρε την τοπική κοινή γνώμη.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί κανείς να τους ζητήσει ευθύνες, επειδή τα ναρκωτικά φτάνουν πλέον και μέσα στα σχολικά προαύλια.

Οι συλλήψεις εξωσχολικών ακόμη και μέσα σε προαύλια Δημοτικών Σχολείων αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι με προκαταρκτικές έρευνες και απόπειρα στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων δεν είναι δυνατόν να επιτευχτεί ο κυρίαρχος στόχος όλων, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την προστασία της μαθητικής κοινότητας από τα «βαποράκια».

Οσες προκαταρκτικές έρευνες και αν γίνουν, όσες ένορκες διοικητικές εξετάσεις και αν διαταχθούν, σε περίπτωση που επαναληφθεί το περιστατικό με τον 14χρονο, δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η διαρκής παρουσία της Αστυνομίας έξω από τα σχολικά προαύλια και η σωστή επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο υπόβαθρο για την ουσιαστική προστασία των παιδιών μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Τα σεμινάρια, που ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της τοπικής κοινωνίας να καταφέρει να θωρακίσει τους μαθητές από την απειλή των εξαρτησιογόνων ουσιών. Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τότε άπαντες θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου