Στο ίδιο έργο θεατές

στο-ίδιο-έργο-θεατές-314906

Στο Ανατολικό Πήλιο το έχουν πάρει απόφαση. Κάθε φορά που θα ανοίγουν οι ουρανοί ο τόπος τους θα πλημμυρίζει, οι αγροτικοί και όχι μόνο δρόμοι θα καταστρέφονται και οι καλλιεργητές της περιοχής θα βρίσκονται όμηροι προβληματικής κατάστασης, για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται και οι αρμόδιοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. Οταν, δε, τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία και το νερό της βροχής, που ισοδυναμεί με βροχόπτωση ενός μήνα, πέφτει σε ένα 24ωρο, τότε όλο το τμήμα του Πηλίου δοκιμάζεται και μαζί του οι αντοχές των κατοίκων της περιοχής, που ζουν από τη μηλοκαλλιέργεια στη συντριπτική τους πλειονότητα. Η πρόσφατη θεομηνία, που κράτησε πάνω από 24ωρο, προκάλεσε ξανά σοβαρά προβλήματα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και κατέστρεψε τμήματα του οδικού δικτύου, καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις των κατοίκων, αποκλείοντας μερικούς από εκείνους σε απομακρυσμένους οικισμούς και προκαλώντας δυσχέρεια στην ολοκλήρωση της συγκομιδής και της μεταφοράς των μήλων.

Είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις να ζητείται από τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν για την ταχεία επίλυση των προβλημάτων, που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποζημίωση των καλλιεργητών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τη μανία του καιρού. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, που πρόεκυψε θέμα αποζημιώσεων, οι ρυθμοί με τους οποίους κινήθηκαν ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες αρχές ήταν αντιστρόφως ανάλογοι της κρισιμότητας των περιστάσεων.

Σχεδόν πάντα οι αποζημιώσεις δίνονται με πολύμηνη καθυστέρηση και τις περισσότερες φορές χωρίς να λαμβάνουν στο ακέραιο οι πληγέντες τα ποσά που δικαιούνται. Σχεδόν πάντα η επιδιόρθωση των ζημιών στις υποδομές γίνεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών και φτάνει και τον χρόνο, εξαιτίας του πολύπλοκου θεσμικού πλαισίου στα δημόσια έργα. Οι περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να βγει η πολιτεία από την υποχρέωση και στη συνέχεια ξεκινά ο Γολγοθάς των τοπικών κοινωνιών για να βρουν το δίκιο τους. Δεν είναι δικό τους σφάλμα η έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα λόγω των έντονων κλίσεων και της διάβρωσης του εδάφους. Δεν είναι, επίσης, δικό τους σφάλμα η συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Το μοναδικό τους σφάλμα είναι ότι εμπιστεύονται τις τύχες τους σε πρόσωπα, που όταν γίνει το κακό ξέρουν μόνο να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και να πετούν το «μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία μόνο και μόνο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου