Αναπόφευκτες συγκρίσεις…

αναπόφευκτες-συγκρίσεις-315620

Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ιδίως σε ό,τι αφορά στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Για αυτό απαιτούνται απόλυτη προσήλωση στον στόχο

Ο τρόπος, με τον οποίο ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι δεν έμαθαν από τα λάθη τους. Οτι δεν διδάχτηκαν τίποτα απολύτως από τα τρία αλλεπάλληλα εκλογικά χτυπήματα, τα οποία δέχτηκαν από τους ψηφοφόρους στις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές. Οτι δεν έχουν κατανοήσει και αναγνωρίσει τις αιτίες της πολιτικής αποδόμησης του κόμματός τους, που αναρριχήθηκε στην εξουσία με υποσχέσεις και θριαμβολογίες και αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου με σκυμμένο το κεφάλι και έχοντας χάσει ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής του δύναμης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως άσκησαν τη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ασκούν και την αντιπολιτευτική τους τακτική. Με λαϊκισμό, προχειρότητα, απαράδεκτες εκφράσεις και ανερμάτιστο πολιτικό σκεπτικό. Πιστεύουν ότι με ανάλογες πρακτικές θα χτυπήσουν την κυβερνητική πλειοψηφία και το πιο σημαντικό ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, έτσι ώστε να ανακάμψουν πολιτικά και να επιστρέψουν στην εξουσία, όταν γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η στάση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Novartis, στο Μακεδονικό, στο προσφυγικό και στα θέματα της οικονομίας θυμίζει σκορποχώρι και όχι κοινοβουλευτικό φορέα, που βρίσκεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει αποσπάσει ποσοστό άνω του 31% των ψήφων του εκλογικού σώματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο θα καταφέρουν να επανακτήσουν τη χαμένη εξουσία.

Ωστόσο, δεν έχουν υπολογίσει τον παράγοντα, που επηρεάζει καθοριστικά την προσπάθεια, τους ίδιους τους πολίτες, που βλέπουν ότι στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έγιναν ουσιαστικά βήματα, έτσι ώστε να νομοθετηθούν μέτρα, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, με τα οποία δίνονται ανάσες στην κοινωνία. Παράλληλα αποτελούν παρελθόν το συγκρουσιακό κλίμα, η τοξικότητα, οι επαναστατικές κορόνες και οι ερασιτεχνισμοί, όπως δηλαδή συνέβη στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το πολιτικό τερατούργημα, που δημιούργησαν το πάθος για την εξουσία και τα δημόσια αξιώματα, είτε από ανικανότητα, είτε από αλαζονεία, είτε από έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Οταν βρέθηκαν ενώπιων των αδιεξόδων, τα οποία προκάλεσαν οι υπερφίαλες υποσχέσεις τους για σκίσιμο των μνημονίων και για επιστροφή της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα, υλοποίησαν καταστροφική τακτική διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, που λίγο έλειψε να οδηγήσει την Ελλάδα στη δραχμή. Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις ξένων ηγετών για τα σχέδια εκτύπωσης εθνικού νομίσματος στη Ρωσία, την ώρα που το ελληνικό κράτος ήταν έτοιμο να κηρύξει στάση πληρωμών και κατάφερνε οριακά να αποπληρώνει τη δόση στο ΔΝΤ, στις αρχές Μαΐου του 2015, απλά επιβεβαιώνουν την ανικανότητα, την έλλειψη σχεδίου και τις σκοπιμότητες, ενδεχομένως, των πολιτικών προσώπων, που βρέθηκαν στο τιμόνι της εξουσίας εκείνη την περίοδο.

Πρόκειται για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όταν δηλαδή τέθηκαν οι βάσεις για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο τρίτο και πλέον επαχθές μνημόνιο, αφού προηγουμένως οι πολίτες σύρθηκαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, χωρίς να ξέρουν, στην ουσία, τι ψήφιζαν. Το πανηγυρικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ντροπιαστική εξέλιξη με την άνευ όρων συνθηκολόγηση του Αλέξη Τσίπρα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου σφράγισαν τον κύκλο της καταστροφικής διαπραγμάτευσης των μαθητευόμενων μάγων του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε 100 ημέρες η «επαναστατική τους γυμναστική», οι κορόνες εντυπωσιασμού, τα ψέματα και οι αυταπάτες έδωσαν τη θέση τους στην άτακτη υποχώρηση και την πλήρη αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, που φρόντισαν έτσι να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στους εκφραστές του γενικότερου κύματος αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ζημιά για τη χώρα ήταν τεράστια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες, που εκτός των άλλων είχαν να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τις τράπεζες να έχουν κλείσει και τα capital controls να έχουν επιβληθεί ως μοναδικό μέτρο προφύλαξης του τραπεζικού συστήματος από την ολοκληρωτική κατάρρευση, αλλά και σε ό,τι είχε σχέση με τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, που έχασε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας. Ακόμη και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αντιληφθεί το κακό, που προκάλεσαν στη χώρα. Ακόμη και σήμερα κορυφαία στελέχη του κόμματος συνεχίζουν να επιμένουν ότι διαπραγματεύτηκαν ηρωικά και έδωσαν μάχη υπέρ των συμφερόντων των πολιτών.

Οι πολίτες, πάντως, που μπορεί να ξεχνούν εύκολα, δεν χάνουν, ωστόσο, ποτέ το πολιτικό τους κριτήριο, φρόντισαν στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου να υπενθυμίσουν σε όσους «ξέχασαν» ή επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και τον ρόλο που διαδραμάτισε η πρώην κυβέρνηση στην τετραετή παράταση του μνημονιακού εφιάλτη της χώρας, ότι εκείνοι που τους εξαπάτησαν και έβαλαν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες δεν έχουν θέση στην καρέκλα της εξουσίας. Ακόμη και αν ορισμένοι κορυφαίοι κομματικοί αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζουν σήμερα ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουν.

Αυτό ακριβώς το μήνυμα έχουν αντιληφθεί στη ΝΔ, που, αφού κέρδισε άνετα τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, άρχισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της δικής της διακυβέρνησης να εφαρμόζει τον βασικό κορμό των προεκλογικών της υποσχέσεων, με άμεσες παρεμβάσεις στην οικονομία, ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, προσέλκυση νέων επενδύσεων και αλλαγή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Με απλά λόγια, κατάλαβαν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα ψέματα, προεκλογικές αυταπάτες και μετεκλογικές αναταράξεις.

Ούτε επαναστατικές κορόνες, ούτε ερασιτεχνισμούς, ούτε επικοινωνιακά τεχνάσματα έχουμε δει προς το παρόν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με εξαίρεση το θέμα του προσφυγικού, που τα όποια σχέδια διαχείρισής του υπήρχαν προ των εκλογών ναυάγησαν στα νερά του Αιγαίου, όταν άρχισαν να περνούν από τα παράλια της Τουρκίας στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες κάθε εβδομάδα, το υπόλοιπο κυβερνητικό σχέδιο δείχνει να υλοποιείται κανονικά. Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ιδίως σε ό,τι αφορά στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Για αυτό απαιτούνται απόλυτη προσήλωση στον στόχο και διαρκής προσπάθεια, χωρίς κομπασμούς και αλαζονεία. Ετσι και το έργο που έχει σχεδιαστεί θα γίνει πράξη και το κλίμα πολιτικής τοξικότητας που καλλιέργησαν με ιδιαίτερη ζέση οι προκάτοχοι των νυν κυβερνώντων θα συνεχίσει να παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Επειδή, ωστόσο, στην Ελλάδα ζούμε και συνήθως το πολιτικό προσωπικό απογοητεύει το εκλογικό σώμα, ας κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για τη συνέχεια. Αλλωστε, είμαστε ακόμη στις 116 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου