Αλλαγή τακτικής την κατάλληλη ώρα

αλλαγή-τακτικής-την-κατάλληλη-ώρα-317519

Η απόφαση της διοίκησης της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι σηματοδοτεί ξεκάθαρη αλλαγή τακτικής από το συγκεκριμένο συνδικαλιστικό όργανο, που από την αρχή της εκλογής του υιοθέτησε ήπια στάση έναντι των κυβερνώντων και των αρμόδιων υπουργών.

Με συνεχείς ανακοινώσεις φρόντισε να γνωστοποιήσει στην τοπική κοινή γνώμη τα προβλήματα του κλάδου και παράλληλα να προκαλέσει την ενεργοποίηση των αρμόδιων οργάνων της κεντρικής εξουσίας, η οποία είθισται να σφυρίζει αδιάφορα, όταν οι λειτουργοί του δημόσιου συστήματος υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τις εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων. Πλέον η ένωση νοσοκομειακών γιατρών αλλάζει τακτική και ετοιμάζεται για την πρώτη δυναμική μορφή αντίδρασης ενάντια στα προβλήματα, που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το Αχιλλοπούλειο.

Εχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η απόφαση για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ελήφθη ομόφωνα στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ένωσης. Εχει, επίσης, μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τη χρονική στιγμή που το Νοσοκομείο απειλείται με οικονομικό στραγγαλισμό, οι γιατροί του αποφασίζουν να κινηθούν συντονισμένα και να δράσουν συλλογικά ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και την απαξίωση του ρόλου τους.

Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και οι καταστάσεις στο Νοσοκομείο του Βόλου αντί να βελτιωθούν πάνε προς το χειρότερο. Ακόμη δεν έχει γίνει πρόσληψη μόνιμου γιατρού, δεν έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη για τους 16 μόνιμους γιατρούς, που ανακοινώθηκε πριν τις εκλογές, δεν έχουν καλυφτεί στα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε λίγες εβδομάδες λήγουν οι συμβάσεις έξι επικουρικών γιατρών, που καλύπτουν μεγάλες ανάγκες του Νοσοκομείου και δεν προκύπτει η παραμικρή κίνηση για την ανανέωσή τους. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης, οι γκάφες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας απειλούν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του Αχιλλοπουλείου, ενώ οι υποσχέσεις για κάλυψη του ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ, που απαιτείται προκειμένου το 2019 να κλείσει χωρίς απρόοπτα, παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Αν εξαιρεθούν τα βήματα, που έγιναν από την απερχόμενη διοίκηση του Νοσοκομείου αναφορικά στην υλοποίηση σημαντικού προγράμματος για τον εξοπλισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος με σύγχρονα ιατρικά μέσα, στο ζήτημα της στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση ήταν και παραμένει απελπιστική.

Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ερχόμενης Πέμπτης ήταν επιβεβλημένη. Στην κατάλληλη χρονική συγκυρία η διοίκηση της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών επιλέγει να αλλάξει τακτική και να διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων ζωτικής σημασίας για το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η σχεδιαζόμενη κινητοποίηση είναι η συμμετοχή των γιατρών και η στήριξη των τοπικών φορέων. Αντίστοιχες απόπειρες του παρελθόντος κατέληξαν σε φιάσκο, επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου