Η απόσταση του κλίματος αισιοδοξίας από την πραγματική εικόνα της αγοράς

η-απόσταση-του-κλίματος-αισιοδοξίας-α-319145

Εγκυρη εταιρεία δημοσκοπήσεων ενημερώνει ότι το κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας και της ανάπτυξης στη χώρα μας φτάνει σε πρωτοφανή, για τα δεδομένα της δεκαετούς κρίσης, επίπεδα. Οπως προκύπτει από τη σχετική δημοσκόπηση, οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι βγαίνουμε από την κρίση και πως οι Ελληνες θα τα καταφέρουμε. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ο δείκτης αισιοδοξίας καταγράφει θετικό ρεκόρ δεκαετίας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους δείκτες της αγοράς, η κατάσταση του εμπορικού κόσμου διαρκώς επιδεινώνεται. Το φετινό δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ήταν το χειρότερο στην εμπορική αγορά του Βόλου από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Η εικόνα της αγοράς ήταν χειρότερη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τους πρώτους μήνες επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές. Υπήρχαν μέρες που δεν πατούσε ψυχή στα εμπορικά καταστήματα, ενώ και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους η κίνηση ήταν κάτι παραπάνω από περιορισμένη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταγράψουν οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στους τζίρους τους, εξαιτίας σειράς παραγόντων. Από τη μια η ρύθμιση των 120 δόσεων, από την άλλη τα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ ανάγκασαν πολλούς εκ των καταναλωτών να ξοδέψουν τα όποια χρήματα διέθεταν στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, παρά να κάνουν αγορές.

Ετσι η τοπική εμπορική αγορά δέχτηκε ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα, με τους εκπροσώπους της να απορούν για τα συμπεράσματα μετρήσεων της κοινής γνώμης, που καταγράφεται υπέρμετρο κλίμα αισιοδοξίας και αποτυπώνεται εικόνα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Προφανώς είναι τεράστια η απόσταση μεταξύ των στατιστικών ερευνών και των πραγματικών μεγεθών της οικονομίας, η οποία πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να ανακτήσει τον βηματισμό της και να σταθεί πραγματικά στα πόδια της. Σε αυτή τη διαδρομή οι άνθρωποι της αγοράς έχουν ανάγκη από την άμεση νομοθέτηση μέτρων για την ουσιαστική τους στήριξη. Οι μειώσεις φόρων και η ψήφιση μέτρων με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, όπως για παράδειγμα η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια τόνωσης της πραγματικής οικονομίας.

Η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου, που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση της ΝΔ για την προσέλκυση επενδύσεων και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μπορεί να αλλάξει τη σημερινή εικόνα της αγοράς, που εξακολουθεί να ψυχορραγεί, παρά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου και το κλίμα αισιοδοξίας, που δημιούργησε η πρόσφατη πολιτική αλλαγή στον τόπο. Η οικονομία έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία του κόσμου, αλλά η σχέση της με τον πολιτικό σχεδιασμό, που προωθεί και ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξή της, είναι αμεσότερη και πιο αποτελεσματική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου