Στο περιθώριο παιδεία και υγεία

στο-περιθώριο-παιδεία-και-υγεία-320399

Η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος του νομοθετικού της έργου στην οικονομία, τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη.

Η ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι τα ζητήματα της παιδείας και της υγείας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης και πως θα προσπαθούσε να διορθώσει τη χαοτική κατάσταση, που παρέλαβε από τους προκατόχους της. Από τα πρώτα, τουλάχιστον, δείγματα γραφής του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν προκύπτει ότι όντως τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και του εθνικού συστήματος υγείας αποτελούν άμεσες προτεραιότητες και πως υπάρχει σαφές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στην υποστελέχωση νευραλγικών δομών, όπως οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όπου το πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων και η απροθυμία ανανέωσης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών έχουν οδηγήσει στα όρια της αντοχής του το εναπομείναν προσωπικό. Το θέμα των χαμηλών αμοιβών των ειδικευόμενων και των ειδικών γιατρών αποτελεί επιπρόσθετο αρνητικό παράγοντα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Με μισθούς 900 και 1.000 ευρώ ποιος νέος γιατρός θα επιλέξει τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία και όχι αυτά της Ρουμανίας, όπου οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών είναι σχεδόν διπλάσιοι;

Αν δεν αλλάξει το ισχύον μισθολογικό καθεστώς, σε λίγο καιρό τα νοσοκομεία μας δεν θα μπορούν να καλύψουν ακόμη και βασικές τους ανάγκες, καθώς οι περισσότεροι νέοι γιατροί θα έχουν φύγει στο εξωτερικό, όπως ήδη συμβαίνει με πολλές επιστημονικές ειδικότητες. Ηδη υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, από τη στιγμή που οι μόνιμες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, όπως άλλωστε και οι ανανεώσεις των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών.

Στη δημόσια εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας αντί να καλύψει τα κενά των δασκάλων και των καθηγητών με μόνιμο προσωπικό ή με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, εκδίδει αποφάσεις για την κατάργηση τμημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ εξακολουθούν και υφίστανται δεκάδες κενά σε βασικές ειδικότητες σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην περίπτωση του νομού Μαγνησίας. Υπάρχουν ανάγκες για επιπλέον διδακτικό προσωπικό, ενώ η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου ζητεί τη συρρίκνωση τμημάτων και τη δημιουργία τάξεων με ακόμη περισσότερους μαθητές, υλοποιώντας σχεδιασμό ξεκάθαρα αντιπαιδαγωγικό και με αποκλειστικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Ανάλογες πρακτικές επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν από τους προκατόχους της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος του νομοθετικού της έργου στην οικονομία, τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη. Στον σχεδιασμό δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο οι ευαίσθητοι τομείς της παιδείας και της υγείας. Χρειάζονται, λοιπόν, γενναίες πολιτικές αποφάσεις, που θα τους ενισχύουν και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την αναβάθμισή τους. Εκτός και αν θεωρούν στη ΝΔ ότι η χώρα για να ανακάμψει χρειάζεται μόνο επενδύσεις και φοροαπαλλαγές και όχι πλήρως επανδρωμένα νοσοκομεία και σχολεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου