Μακρόπνοα σχέδια χωρίς ξεκάθαρο οδικό χάρτη

μακρόπνοα-σχέδια-χωρίς-ξεκάθαρο-οδικ-322971

Αν ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει 300 με 400 ευρώ, καθώς απασχολείται εκ περιτροπής ή εργάζεται τρεις και τέσσερις ώρες την ημέρα, δεν είναι δυνατόν να καταναλώσει

Από την πολιτική φιλοσοφία, που διακατέχει την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς βέβαια και από τον τρόπο που νομοθετεί, γίνεται ξεκάθαρο ότι κυρίαρχη στόχευσή της είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να αφήσουν οι Ελληνες οριστικά πίσω τους τα μνημόνια, τις περικοπές και τις στερήσεις. Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας δεν είναι εύκολος στόχος, ούτε υπάρχουν εγγυήσεις ότι εφόσον τον πετύχουμε, θα επιστρέψει άμεσα η χώρα στα επίπεδα προ του 2010, όταν οι αποδοχές των εργαζομένων ήταν ικανοποιητικές και η γενικότερη πορεία της οικονομίας φαινομενικά ανοδική, καθώς οι βάσεις της ήταν σαθρές.

Αυτή η διαπίστωση εξακολουθεί να υφίσταται. Η χώρα παραμένει δέσμια ενός εξωφρενικά δυσβάστακτου δημόσιου χρέους, ενώ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών προς το κράτος και τις τράπεζες κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί υγιής οικονομικός παράγοντας. Επιπρόσθετα, οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και ο αυστηρός έλεγχος, που θα συνεχίσουν να ασκούν στην Ελλάδα είτε μέσα από αξιολογήσεις, είτε από τη δική μας υποχρέωση για συγκεκριμένα ποσοστά πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα πρέπει να επιτυγχάνονται στα επόμενα χρόνια, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε οικονομία, που διεκδικεί με αξιώσεις την αυτονομία της και μπορεί να ξεφύγει από την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών της.

Το εύρος των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να ανακτήσει η χώρα μας προοπτικές ανάκαμψης και να καταφέρει να θέσει τις βάσεις για την οριστική και αμετάκλητη έξοδό της από το τούνελ της οικονομικής ύφεσης, είναι τόσο μεγάλο και τα χρονικά περιθώρια υλοποίησής του τόσο περιορισμένα, ώστε το όλο εγχείρημα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο και οι πιθανότητες επίτευξής του περιορισμένες. Εκτός και αν η κυβέρνηση της ΝΔ εννοεί όσα λέει για πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού της αναφορικά στη στήριξη των νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πάταξη της γραφειοκρατίας, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αποθάρρυνση των επενδυτών, οι οποίοι θέλησαν τα προηγούμενα χρόνια να ποντάρουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία αναφέρεται στη σημασία των νέων επενδύσεων, που θα συμβάλλουν καθοριστικά να αφήσει πίσω της οριστικά η χώρα μας την κρίση. «Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι», όπως λέει, «το τρίπτυχο δουλειές, ευκαιρίες και ευημερία για όλους, που θα φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας και δεν θα αφήσει στο περιθώριο κανέναν». Ο στόχος, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου.

Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όχι μόνο για τους νέους, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη χώρα μας η νέα γενιά και να σταματήσει η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά και για εκείνους που προσπαθούν να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας, μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στο περιθώριο της παραγωγικής διαδικασίας. Για εκείνους τους ανθρώπους η επιστροφή στην ενεργό δράση, πέρα από το ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, έχει ισχυρό συμβολισμό και για την ελληνική οικονομία γενικότερα, καθώς η εξεύρεση εργασίας από ανθρώπους, που τόσα χρόνια ήταν σε κατάσταση εργασιακής αποστρατείας, αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη για το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, που οικοδομείται στη χώρα.

Ο στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να επιτευχτεί μόνο με τη νομοθέτηση μέτρων για τη μείωση της φορολογίας και την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, που θα κάνουν πιο εύκολο το έργο των επενδυτών και θα σταματήσουν να λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε επενδυτικό σχέδιο. Ο στόχος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μπορεί να επιτευχτεί με τη νομοθέτηση μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τόσο οι νέοι, όσο και οι παλιοί εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται με ψίχουλα, τη στιγμή που θα απασχολούνται ατέλειωτες ώρες καθημερινά.

Με άλλα λόγια, να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, που, ωστόσο, θα αποφέρουν στους εργαζόμενους εξευτελιστικές μηνιαίες αποδοχές, δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομίας. Ο στόχος μπορεί να επιτευχτεί μόνο με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και κατά συνέπεια με την αύξηση της κατανάλωσης. Για να μπορούν να καταναλώνουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά, έτσι ώστε να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και στη συνέχεια να ρίχνουν τα χρήματα, που τους περισσεύουν, στην αγορά.

Αν ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει 300 με 400 ευρώ, καθώς απασχολείται εκ περιτροπής ή εργάζεται τρεις και τέσσερις ώρες την ημέρα, δεν είναι δυνατόν όχι να καταναλώσει, αλλά ούτε καν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Απαιτείται, λοιπόν, νομοθέτηση μέτρων για τη σταδιακή αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι συμβάσεις που προβλέπουν ελαστικές μορφές απασχόλησης να σταματήσουν να υπερτερούν των συμβάσεων πλήρους εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει στραμμένη την προσοχή της. Κάποιες γενικόλογες αναφορές του πρωθυπουργού και κάποιων υπουργών περί στήριξης της πλήρους απασχόλησης δεν εγγυώνται την απαιτούμενη νομοθέτηση μέτρων, τα οποία θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε σε ομιλία του στην Πελοπόννησο για το πού θέτει τον πήχη η κυβέρνηση, απάντησε ότι «ο πήχης πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο σημείο, έτσι ώστε να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο». Το να θέτεις υψηλούς στόχους δεν είναι κακό. Δείχνει φιλοδοξία, αυτοπεποίθηση και όρεξη για δουλειά. Το να προσπαθείς, όμως, να τους πετύχεις χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και δίχως να υπάρχει ξεκάθαρος οδικός χάρτης για την επίτευξή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οδυνηρή αυταπάτη. Οι Ελληνες ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να κρατά τις τύχες τους στα χεριά της κυβέρνηση, που τρέφει αυταπάτες και υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, μόνο και μόνο για να κερδίσει και να διατηρήσει την εξουσία. Από τη νέα κυβέρνηση έχει διαφορετικές προσδοκίες, οι οποίες προσδιορίζονται στα απλά και ουσιαστικά. Οπως, για παράδειγμα, η βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών στον ιδιωτικό τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου