Πολιτική απόφαση με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο

πολιτική-απόφαση-με-τεράστιο-οικονομ-324831

Πλέον δημιουργούνται οι κατάλληλες οικονομικές προϋποθέσεις, προκειμένου η οικοδομική δραστηριότητα να συμβάλλει καθοριστικά στους ρυθμούς ανάπτυξης

Η οικοδομική δραστηριότητα, που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερα από 100 επαγγέλματα, αντέδρασε κάτι παραπάνω από θετικά στην κυβερνητική απόφαση για τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή. Ηταν απολύτως αναμενόμενο να αντιδράσει με αυτό τον τρόπο ο κλάδος, που καταβαραθρώθηκε την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Η οικοδομή και τα επαγγέλματα, που επηρεάζει, υπέστησαν τεράστιο πλήγμα, καθώς η ανέγερση νέων κτιρίων πάγωσε και οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν, παρά τη ραγδαία πτώση των τιμών στα ακίνητα.

Ερχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ και αποφασίζει την αναστολή του συντελεστή 24% του ΦΠΑ στην οικοδομή, δίνοντας την ευκαιρία για φθηνότερες αγοραπωλησίες ακινήτων και για περιορισμό των εξόδων στην ανέγερση νέων. Εκτιμάται ότι θα συντελέσει τα μέγιστα στην αναζωογόνηση ενός κλάδου, που τα τελευταία χρόνια έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Πλέον δημιουργούνται οι κατάλληλες οικονομικές προϋποθέσεις, προκειμένου η οικοδομική δραστηριότητα να συμβάλλει καθοριστικά στους ρυθμούς ανάπτυξης και να επιταχύνει την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Το ερώτημα, που προκύπτει, είναι, ωστόσο, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλαβαν τόσα χρόνια τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε την ψυχολογία στον κλάδο της οικοδομής, λύνοντας τα χέρια κατασκευαστών, μεσιτών και ιδιοκτητών ακινήτων. Το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτές που προηγήθηκαν. Το χρονικό διάστημα, δηλαδή, που η χώρα βυθιζόταν στην οικονομική ύφεση και η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρούσε με δραματικούς ρυθμούς, όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοζαν φορομπηχτικές πολιτικές, με στόχο την είσπραξη εσόδων από μια αγορά που είχε εξασθενήσει.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε την εύκολη οδό της επιβολής φόρων, αντί για τη χάραξη πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο. Η επιλογή τους να ταράξουν στους φόρους την αγορά ακινήτων αποδεικνύει αφενός την αποστροφή τους σε ό,τι έχει σχέση με την ιδιωτική οικονομία και την αγορά, αφετέρου δείχνει έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού για τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη φάση της μνημονιακής της περιπέτειας.

Αν αποφάσεις, όπως αυτή της ΝΔ για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, είχαν ληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια, οι οικονομικοί δείκτες δεν θα βρίσκονταν ακόμη σε απογοητευτικά επίπεδα. Η οικοδομική δραστηριότητα δεν θα έχει νεκρώσει και η κτηματαγορά δεν θα κατέγραφε διαρκώς απώλειες. Οι δείκτες της ανεργίας, τέλος, στον κλάδο δεν θα άγγιζαν τα εφιαλτικά επίπεδα, που αποτυπώθηκαν μέσα από τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις. Την πολιτική βούληση, που απαιτούν ανάλογες αποφάσεις, δεν την είχαν ούτε εκείνοι, που κυβέρνησαν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, ούτε όσοι προηγήθηκαν στα μαύρα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων. Επέλεξαν να μείνουν προσηλωμένοι σε αδιέξοδο σχέδιο διακυβέρνησης, που ήταν βασισμένο στην άγρια φορολόγηση και όχι στη δημιουργία βιώσιμων αναπτυξιακών συνθηκών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου