Παίρνουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια

παίρνουν-τις-τύχες-τους-στα-δικά-τους-χ-326091

Το επόμενο Σαββατοκύριακο στο αναπτυξιακό συνέδριο των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών Κεντρικής Ελλάδας οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να κλείσουν επιχειρηματικές συμφωνίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο. Στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, που σχεδιάζεται να διοργανωθεί το Επιχειρηματικό Πανόραμα, μετά από οκτώ χρόνια αδράνειας του συγκεκριμένου θεσμού, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου θα διοργανώσει στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή ξένων εμπορικών ακολούθων και ντόπιων επιχειρηματιών, προκειμένου να γίνουν εμπορικές συμφωνίες.

Ανάλογες πρωτοβουλίες εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά εκ μέρους φορέων, οι οποίοι εκπροσωπούν την ιδιωτική οικονομία. Ο στόχος τους είναι προφανής, να τονώσουν με ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες από μόνοι τους τη χειμαζόμενη πραγματική οικονομία, που έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης ήταν οδυνηρές για την αγορά, που παρ’ όλα αυτά στάθηκε στα πόδια της, διατήρησε και δημιούργησε αρκετές θέσεις εργασίας και χάρη στη δική της συμβολή το εύθραυστο οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας δεν κατέρρευσε.

Πέραν της επιβολής εξοντωτικών φόρων και ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών, το κράτος δεν ασχολήθηκε με την πραγματική οικονομία ούτε από περιέργεια. Οι επιχειρήσεις αφέθηκαν στην τύχη τους, με το τραπεζικό σύστημα να κλείνει ερμητικά τις στρόφιγγες της δανειοδότησης και τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, να περιορίζουν διαρκώς την καταναλωτική δύναμη τον πολιτών.

Σε συνθήκες πραγματικού οικονομικού στραγγαλισμού οι άνθρωποι της ιδιωτικής οικονομίας στάθηκαν στο πόδια τους και κατάφεραν να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με την πολιτεία όχι απλά να μη βρίσκεται στο πλευρό τους, αλλά τις περισσότερες φορές να στέκεται απέναντί τους εχθρικότατα. Ηταν, λοιπόν, φυσιολογικό οι άνθρωποι της αγοράς να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να περιμένουν τίποτα απολύτως από την κεντρική εξουσία, άρχισαν να αναζητούν από μόνοι τους τρόπους για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Τα παραδείγματα, που αναφέρονται στην αρχή του παρόντος σημειώματος, είναι ενδεικτικά του τρόπου σκέψης των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας, τόσο σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες τους από την πολιτεία, όσο και ως προς τη δική τους αντίληψη για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, οι παράγοντες της αγοράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αναλάβουν μόνοι τους πρωτοβουλίες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, το κράτος δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθεί.

Η νέα κυβέρνηση έχει δείξει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά στη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας. Ηδη έχουν νομοθετηθεί μέτρα και έχουν ανακοινωθεί νομοθετήματα, που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ο δρόμος, ωστόσο, μέχρι να κερδίσει ξανά το κράτος τη χαμένη εμπιστοσύνη της αγοράς είναι ακόμη μακρύς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου